17 marca, 2016
Przetwory z jeżyn

Jeżyna, bliska krewna maliny, występuje u nas w kilku odmianach. Jest owocem bardzo lubianym, a jednocześnie bogatym w sole mineralne. Zawiera znaczne ilości potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Jest zwłaszcza jednym z najbogatszych źródeł potasu i magnezu – czynnika antyrakowego. Polecana jest również osobom z niewydolnością mięśnia sercowego. Najsmaczniejsze są owoce jeżyny spożywane wprost z krzaka, jada się je jednak również z cukrem oraz wykorzystuje do przyrządzania deserów, a zwłaszcza koktajli. Z uwagi na intensywną barwę, sok z jeżyn jest czasem dodawany dla poprawienia koloru innych produktów, np. do nektarów, dżemów.
Surówka z jeżyn
40 dag jeżyn, 1/2 szklanki cukru pudru
Jeżyny opłukać, osączyć, posypać cukrem pudrem. Można również przygotować jeżyny w syropie. Z 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody przygotować syrop i ostudzić. Zalać syropem ułożone w salaterce jeżyny i oziębić.
Surówka z jeżyn z sosem z wina
40 dag jeżyn, 10 dag posiekanych orzechów; sos: 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki białego wina, skórka z cytryny
Jeżyny opłukać, osączyć, wyłożyć do salaterki, posypać orzechami. Przygotować sos: żółtka utrzeć z cukrem, dodać wino i skórkę z cytryny. Polać sosem jeżyny.
Pianka z jeżynami
40 dag jeżyn, 4 białka, 1 szklanka cukru pudru, (biszkopciki, kruche ciasteczka)
Jeżyny opłukać, osączyć. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać jeżyny i dalej ubijać. Gdy piana zrobi się fioletowa, wyłożyć do 4 szklanych kompotierek. Można przybrać biszkopcikami lub kruchymi ciasteczkami.