2 marca, 2016
Sałatki i surówki z ananasem

Ananasy są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym. Zawierają witaminy A, B1, C oraz wapń i żelazo. U nas świeże ananasy rzadko można kupić. Ale i konserwowane ananasy (plastry, kostka) są bardzo atrakcyjne. Podaje się je głównie w postaci kompotu, jako element dekoracyjny do wykwintnych dań mięsnych, sałatek i tartinek oraz do koreczków z sera z połówkami orzecha.
Z ananasów przyrządza się rowniez surówki, sałatki owocowe i koktajle.
Surówka z ananasa
1 ananas, (1 kieliszek winiaku), cukier puder
Ananas umyć, wytrzeć, oziębić w lodówce, obrać, pokroić na kawałki grubości około 5 cm. Ułożyć na półmisku (można skropić winiakiem) posypać cukrem pudrem.
Sałatka z ananasa i gruszek
1 szklanka ananasa w kostkach, 8 połówek gruszek z kompotu, 2 łyżki migdałów, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka cukru pudru, wiśnie z konfitury
Kostki ananasa odcedzić z zalewy. Gruszki pokroić w taką samą kostkę jak ananas. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, cieniutko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, oziębić. Śmietankę ubić z cukrem. Przed podaniem przybrać śmietanką i wiśniami.
Wyśmienicie smakuje również Sałatka z ananasem i kurczakiem.