12 marca, 2016
Sałatki i surówki z arbuza

Roślina z rodziny dyniowatych, uprawiana w południowej Europie, Azji i Afryce; wymaga dużego nasłonecznienia. Arbuz jada się tylko na surowo – gasi pragnienie. Zawiera dużo wody, cukry proste i sacharozę. Owoce arbuza ważą od 1 do 10 kg. Miąższ arbuza ma barwę żółtawą lub różową do ciemnoczerwonej.
Surówka z arbuza
Arbuz umyć, wytrzeć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przekroić dużym nożem na ćwiartki, obrać ze skórki i pokroić na kawałki o grubości około 5 cm. Ułożyć na półmisku.
Sałatka z arbuza z szynką
40 dag miąższu arbuza, 20 dag szynki
Miąższ arbuza pozbawiony pestek pokroić w słupki i każdy owinąć cieniutkim plasterkiem szynki.