Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z bakłażana
8 Luty, 2016

Sałatki i surówki z bakłażana

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Bakłażan, zwany również gruszką miłosną lub oberżyną, jest warzywem o oryginalnym smaku i pięknym wyglądzie, jednak u nas mało jeszcze popularnym. Jest to warzywo niskokaloryczne (100 g bakłażana dostarcza zaledwie około 30 kalorii). Ponieważ jednak bakłażany jada się najczęściej z dodatkiem oleju, stają się tuczące. Bakłażany należą do warzyw ciężko strawnych, powodujących wzdęcia i gazy, dlatego ich spożywanie nie jest wskazane dla osób z niedomaganiami przewodu pokarmowego, reumatyków i kobiet ciężarnych. Wartość odżywcza bakłażanów jest niewielka, zawierają jedynie glukozę, wapń, fosfor i potas. Są one natomiast dobrym źródłem błonnika i mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego w krajach śródziemnomorskich jada się je najczęściej jako dodatek do tłustych mięs.

Surówka z bakłażanów z olejem
2 młode bakłażany, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, sok z cytryny, 1 pomidor

Bakłażany umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki, wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Przybrać cząstkami pomidora. Podawać jako przystawkę.

Bakłażan z papryką

Bakłażan z papryką

Surówka z bakłażanów z papryką
2 młode bakłażany, 1 cebula, 1 ostra zielona papryka, 2-3 łyżki oleju, 5-6 łyżek posiekanych ziół przyprawowych (natka pietruszki, bazylia, estragon, szczypiorek), sok z cytryny, sól, cukier, pieprz, 1 pomidor, 1 słodka czerwona papryka.

Bakłażany umyć, obrac ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę ostrą opłukać, wydrążyć, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z olejem, dodać zioła przyprawowe. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Przybrać cząstkami pomidora i czerwonej papryki. Podawać do potraw mięsnych lub jako przystawkę.

Sałatka z bakłażanów z cebulą
2 bakłażany, 1 cebula, 2-3 łyżki oleju, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, posiekana natka pietruszki

Bakłażany umyć, upiec w piekarniku, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Wymieszać bakłażany i cebulę, dodać olej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, roztartą z czosnkiem solą, pieprzem i cukrem. Posypać natką. Podawać do potraw mięsnych.

Sałatka z bakłażanów z zielonym groszkiem
2 bakłażany, olej, 1 cebula, 1/2 puszki zielonego groszku, 1 jabłko, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, sól, cukier, papryka mielona, kilka łyżek majonezu, 1 pomidor, posiekana natka pietruszki

Bakłażany umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki, poddusić na oleju. Cebulę obrać, posiekać, dodać do bakłażanow, poddusić. Po ostudzeniu dodać odsączony zielony groszek oraz posiekane jabłko, jaja i czosnek. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, papryką. Polać majonezem, przybrać cząstkami pomidora, posypać natką. Podawać do potraw mięsnych.