11 marca, 2016
Sałatki i surówki z bobu

Bób jest bardzo pożywny, zawiera bowiem dużo białka, soli mineralnych i witamin z grupy B. Gotowany lub konserwowy bób cieszy się dużą popularnoscią. Ponieważ sprzyja powstawaniu gazów, powinny unikać spożywania bobu osoby starsze oraz o siedzącym trybie życia.
Sałatka z bobu z orzechami
1 puszka bobu konserwowego, 10 dag żółtego sera, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny
Bób odcedzić, obrać z łupinek. Dodać utarty na tarce lub pokrojony w drobne słupki ser, orzechy i majonez, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem.
Sałatka z bobu z jajami
1 puszka bobu konserwowego, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1 mała cebula, 1 pomidor, sól, pieprz, 1/4 szklanki śmietany, 1 łyżeczka musztardy, posiekany koperek
Bób odcedzić; obrać z łupinek. Posiekać jaja i cebulę, posypać nimi bób. Pomidor opłukać, pokroić w plasterki, ułożyć wokół bobu, posypać solą i pieprzem, polać śmietaną wymieszaną z musztardą. Posypać koperkiem. Podawać z pieczywem.