HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z brokułów

Sałatki i surówki z brokułów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , ,

Brokuły, zwane również kapustą szparagową lub zielonymi kalafiorami, można przyrządzać zarówno świeże, jak i mrożone. Na działkach zbiera się je jeszcze w grudniu, gdyż znoszą temperaturę do kilku stopni poniżej zera; przemrożone są bardzo smaczne. Róże brokułów ścina się i jada z długą, mięsistą łodygą i listkami.
Brokuły są niskokaloryczne (100 g brokułów dostarcza 36 kalorii), ale bardzo bogate w witaminy (A, C, B1, B2, PP) i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, siarkę, magnez, potas). Należą do warzyw zasadotwórczych.

Surówka z brokułów z cebulą i jabłkiem
30 dag brokułów, sól, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki), olej, sok z cytryny, pieprz (ziołowy)

Brokuły umyć, namoczyć na kilkanaście minut w osolonej wodzie, odsączyć, pokroić w poprzek na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać brokuły z cebulą, jabłkiem i zieleniną, dodać olej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Podawać do potraw mięsnych.

Surówka z brokułów z jabłkiem i jajem
30 dag brokułów, sól, kilka rzodkiewek lub 2 czerwone papryki, 1 jabłko, 1 jajo (ugotowane na twardo), 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek), 1/2 szklanki majonezu, sok z cytryny, cukier, pieprz

Brokuły umyć, namoczyć na kilkanaście minut w osolonej wodzie, odsączyć, pokroić w poprzek na małe kawałki. Rzodkiewki umyć, odciąć listki i korzonki, pokroić w talarki (paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki). Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Jajo obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać zieleninę i majonez. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem. Podawać do potraw mięsnych.

Sałatka z brokułów z pomidorami
30 dag brokułów, sól, 2 ogórki, 2-3 pomidory, 2 jaja (ugotowane na twardo), cukier, sok z cytryny, 1/2 szklanki majonezu lub śmietany, 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Brokuły umyć, namoczyć na kilkanaście minut w osolonej wodzie, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, podzielić na drobne cząstki. Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Jaja obrać, pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Polać majonezem lub śmietaną, posypać szczypiorkiem. Podawać jako samodzielne danie np. na kolację.

Sałatka z brokułów z papryką
30 dag brokułów, sól, 2 czerwone papryki, 1 jabłko, 1 cebula, 2 jaja (ugotowane na twardo), 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki), 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, cukier, rok z cytryny, 1 pomidor

Brokuły umyć, namoczyć na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Paprykę umyć, wydrążyć. Włożyć brokuły razem z papryką do wrzącej, osolonej wody. Paprykę gotować około 5 minut, a brokuły aż zmiękną. Odcedzić, ostudzić. Brokuły podzielić na małe cząstki, paprykę obrać ze skórki, pokroić w paseczki. Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Jaja obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodając zieleninę i ewentualnie drobno posiekany czosnek. Wymieszać z majonezem z dodatkiem musztardy. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Przybrać cząstkami pomidora. Podawać jako samodzielne danie.