HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z brukselki

Sałatki i surówki z brukselki

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Brukselkę świeżą jada się jesienią i w zimie, mrożoną – przez cały rok. Brukselka dostarcza soli mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, siarka, wapń, żelazo, oraz witaminy A, C i z grupy B. Należy do nielicznych warzyw kwasotwórczych. Na ogół jada się ją po ugotowaniu, jednak z uwagi na znaczną zawartość witaminy C, zalecane jest jej spożywanie na surowo, jako dodatek do surówek i sałatek jarzynowych.

Surówka z brukselki
30 dag brukselki, 1 cebula, 1 jabłko, kilka śliwek (mrożonych, z kompotu lub suszonych), 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka musztardy, sól cukier, pieprz, marynowane dynia lub papryka

Brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Jabłko obrać, pokroić w paseczki. Śliwki wypestkować i również pokroić w paseczki (śliwki suszone namoczyć najpierw w gotowanej wodzie). Śmietanę wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać. Przybrać kawałkami dyni lub papryki. Podawać do mięs, klusek, makaronów.

Sałatka jarzynowa z brukselką
1/5 główki włoskiej kapusty, 10-15 dużych brukselek, 1 marchew, 1 ogórek kwaszony, 2 jaja (ugotowane na twardo), sok z cytryny, 2 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz

Kapustę oczyścić, opłukać, ugotować (może być z rosołu), drobno pokroić. Brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki. Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ogórek obrać i również zetrzeć na tarce. Jaja obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, olejem, solą, cukrem, pieprzem. Podawać do potraw mącznych np. do leniwych pierogów, krokietów ziemniaczanych.