28 marca, 2016
Sałatki i surówki z brukwi

Brukiew w kuchni polskiej nie zrobiła większej kariery. Jedynie w czasie I i II wojny światowej była powszechnie jadana jako najtańsza i czasem jedyna dostępna jarzyna. 100 g brukwi dostarcza około 40 kalorii. Zawiera około 26 mg witaminy C, niewielkie ilości witaminy A, oraz takie mikroelementy, jak arsen i siarka. Jada się brukiew surową, obraną oraz brukiew duszoną (stanowi wówczas dodatek do potraw). Surówki są mało popularne.
Surówka z brukwi z jabłkiem
1 brukiew, sól, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier, sok z cytryny, 1 łyżka posiekanego koperku, (chrzan)
Brukiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, osolić i pozostawić na 1 godzinę. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z brukwią i ze śmietaną. Przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Posypać koperkiem, uprzednio opłukanym i osączonym. Surówkę można przyprawić do smaku utartym chrzanem. Podawać do potraw mięsnych.
Tagi: wyciskanie soków, catering Wrocław