Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z brzoskwiń
19 Luty, 2016

Sałatki i surówki z brzoskwiń

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin Tagi: , ,

Brzoskwinie mają wielkie walory żywieniowe i smakowe. Są łatwo strawne i przyswajalne, a przy tym zasadotwórcze. Zawierają znaczne ilości witamin A, C, PP, B1 oraz żelazo, magnez i wapń. Zaleca się jadanie brzoskwiń przy dietach odchudzających, a także osobom chorym na nerki i reumatyzm, ze względu na ich właściwości moczopędne i zasadotwórcze. Na ogół jada się brzoskwinie na surowo lub w kompocie, ale niepowtarzalny smak mają surówki, desery i napoje.

Surówka z brzoskwiń z migdałami
50 dag brzoskwiń, 5 dag migdałów; sos: 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek lub czerwonego wina

Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki przepołowić, usunąć pestki, pokroić w paski lub kostkę. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Posypać brzoskwinie migdałami. Przygotować sos: żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok lub wino. Zalać owoce sosem.

Surówka z brzoskwiń z orzechami laskowymi
50 dag brzoskwiń, 5 dag orzechów laskowych, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki śmietanki

Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić, usunąć pestki. Do każdej połówki włożyć orzech. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem, polać śmietanką.

Surówka z brzoskwiń z orzechami włoskimi
50 dag brzoskwiń, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka cukru pudru, 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić, usunąć pestki, pokroić na ósemki. Polać śmietanką ubitą z cukrem pudrem. Posypać orzechami.

Brzoskwinie w rumie
50 dag brzoskwiń, 5 dag cukru, 1 kieliszek rumu

Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Ułożyć w salaterce, posypać cukrem, polać rumem. Podawać mocno oziębione.

Brzoskwinie w sosie z wina
50 dag brzoskwiń z kompotu; sos: 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 szklanka białego wina, skórka cytrynowa; 5 dag konfitur, np. z wiśni, 1/2 cytryny

Brzoskwinie osączyć, ułożyć w salaterce. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo gorące wino. Ubijać żółtka na parze, aż sos zgęstnieje. Dodać startą skórkę z wyparzonej cytryny. Zalać owoce sosem, przybrać konfiturami i plasterkami cytryny. Podawać od razu po przyrządzeniu, aby sos nie opadł.

Brzoskwinie nadziewane
50 dag brzoskwiń z kompotu, 10 dag dżemu wiśniowego lub malinowego, 1 kieliszek winiaku, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka posiekanych migdałów

Osączone połówki brzoskwiń napełnić dżemem, skropić winiakiem. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Przybrać bitą śmietanką i migdałami.