19 marca, 2016
Sałatki i surówki z buraków

Buraki są najbardziej popularnym warzywem w Polsce. Zawierają znaczne ilości cukru, trochę białka oraz dużo makro- i mikroelementów, tj. wapnia, potasu, żelaza, magnezu. Są zasadotwórcze, czyli działają odkwaszająco na organizm ludzki. Buraki podaje się do dań mięsnych oraz potraw mącznych, na które działają odkwaszająco. Według ostatnio głoszonych teorii, antocyjany (barwnik czerwonofioletowy), w które są bogate buraki, mają działanie przeciwrakowe. Buraki mające na przekroju białe smugi co świadczy o dużej zawartości błonnika, są ciężej strawne, dlatego powinny być spożywane w niewielkiej ilości, zwłaszcza przez osoby cierpiące na nadkwasotę. Na surówki najlepsze są buraki o kształcie walcowatym, bardzo słodkie, zawierające duże ilości antocyjanów i prawie całkowicie pozbawione błonnika.
Surówka z buraków z chrzanem
3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), 2 jabłka, 3-4 łyżki chrzanu, 1/4 szklanki śmietany, sól, cukier
Buraki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszac buraki i jabłka z chrzanem, śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do mięs.
Surówka z buraków z jabłkiem i ogórkiem
3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), 1 jabłko, 1 ogórek kwaszony, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek), 2 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny (sok z kwaszonych ogórków, ocet winny)
Buraki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko i ogórek umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać dodając zieleninę i olej. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny (sokiem z kwaszonych ogórków, octem winnym). Podawać na listkach sałaty lub cykorii do potraw mięsnych.
Sałatka z buraków z jajem
3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), 1 łyżka octu winnego (ocet owocowy, sok z cytryny), 2 jaja (ugotowane na twardo), 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki
Buraki umyć, upiec w piekarniku, obrać ze skórki, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić octem lub sokiem z cytryny. Jaja obrać, odłączyć żółtka od białek. Białka posiekać, żółtka przetrzeć przez sito, rozetrzeć z olejem, zakwasić, dodać musztardę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Otrzymanym sosem polać buraki i posypać posiekanymi białkami jaj. Można również zaprawić buraczki sosem vinaigrette (ocet, olej, sól, pieprz), posypać natką. Podawać do potraw mięsnych, wędlin.
Sałatka z buraków z fasolą
2-3 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), 1 duże jabłko, 1 szklanka ugotowanej białej, drobnej fasoli, sól, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sok z cytryny (kwasek cytrynowy, ocet owocowy, ocet winny), pieprz
Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jabłko umyć, również zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać buraki z jabłkiem, dodać fasolę, utarty z solą czosnek oraz olej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny (kwaskiem cytrynowym, octem owocowym, octem winnym), solą, pieprzem, wymieszać. Podawać jako samodzielne, pełnowartościowe danie na kolację.
Sałatka z buraków z winem
3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), sok z cytryny (lub kwas buraczany), sól, pieprz, cukier, olej, kilka łyżek czerwonego wina
Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Połać olejem i pozostawić na pół godziny, po czym polać czerwonym winem. Podawać do mięs, zwłaszcza pieczonych.
Ćwikła z chrzanem
3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag), 5 dag chrzanu, sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki, pokroić w ćwierćkrążki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z chrzanem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Podawać do wędlin, mięs pieczonych.