23 marca, 2016
Sałatki i surówki z cebuli

Cebulę zwykliśmy traktować jako przyprawę, mogą być z niej jednak przyrządzane surówki i sałatki. Cebula zawiera prawie wszystkie witaminy i sole mineralne, ale w małych ilościach. Ma niską wartość kaloryczną (100 g cebuli dostarcza 35 kalorii). Surowa cebula ma właściwości silnie bakteriobójcze. Niestety, jest ciężko strawna, dlatego jej spożywanie nie jest wskazane dla osób z niedomaganiami przewodu pokarmowego. Cebula obniża ciśnienie oraz powoduje spadek cukru we krwi. W czasie krojenia wyciska łzy z oczu, należy więc ją kroić pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytą kuchenną.
Surówka z młodej cebuli
1-2 pęczki młodej cebuli, masło, sól
Cebulę umyć, osączyć, odciąć korzonki, przyciąć szczypior. Oddzielnie podać masło, sól i, najlepiej, razowy chleb.
Surówka z młodej cebuli ze śmietaną
1 pęczek młodej cebuli, sól, 1 łyżka posiekanego szczypioru, 1/3 szklanki śmietany
Cebulę umyć, osączyć, odciąć korzonki, pokroić w cienkie talarki, osolić. Szczypior wymieszać ze śmietaną i zalać nią cebulę. Podawać do jaj na twardo, jaj faszerowanych, do mięs, wędlin.
Surówka z młodej cebuli z olejem
1 pęczek młodej cebuli, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, sok z cytryny
Cebulę umyć, osączyć, odciąć korzonki i szczypior, posiekać, wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Surówka z młodej cebuli z jabłkiem
1 pęczek młodej cebuli, sól, 2 kwaskowe jabłka, 1 jajo (ugotowane na twardo), 1/3 szklanki śmietany, cukier, 1 łyżka posiekanego koperku
Cebulę umyć, osączyć, odciąć korzonki i szczypior, drobno posiekać, osolić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jajo obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodająć śmietanę. Przyprawić do smaku solą cukrem. Posypać koperkiem. Podawać do mięs, wędlin.
Surówka szczypiorowa
4 pęczki szczypioru, sól, 1 szklanka śmietany
Szczypior oczyścić ze zbędnych błonek, umyć, cienko poszatkować, wygnieść z solą, aż puści sok, wymieszać ze śmietaną. Podawać z białym serem, ziemniakami, razowym chlebem lub tostami posmarowanymi masłem.
Surówka z cebuli
2 cebule, sól, 1 jajo (ugotowane na twardo), olej, ocet (winny, owocowy), 2 jabłka, 1 kwaszony ogórek, pieprz, cukier
Cebule obrać, posiekać, osolić. Jajo obrać, oddzielić białko od żółtka. Białko pokroic w drobną kostkę. Żółtko rozetrzeć z olejem i octem. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ogórek pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Sałatka z cebuli ze śmietaną
2 cebule, sól, ocet (3%) lub kwasek cytrynowy, olej, kilka łyżek śmietany, cukier, pieprz, pósiekany szczypiorek
Cebule obrać, pokroić w plastry, osolić, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym i olejem, włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając aż stanie się miękka (nie rumienić). Ostudzić, wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku cukrem lub pieprzem, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Sałatka z cebuli z olejem
40 dag cebuli (szalotki), olej, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
Cebule obrać, mniejsze przekroić na pół większe pokroić na plastry. Lekko poddusić na oleju, ostudzić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem sokiem z cytryny. Posypać zieleniną Podawać do mięs, śledzi.
Tagi: woda eden, sushi