5 lutego, 2016
Sałatki i surówki z chrzanem

Chrzan jest bogaty w witaminę C, ma właściwości bakteriobójcze i pleśniobójcze, wpływa korzystnie na trawienie. Świeży, starty chrzan wymieszany z wodą jest używany do nacierań przy bólach reumatycznych i artretycznych. Dzięki zawartości fitoncydów, czyli substancji bakteriobójczych, świeży starty chrzan jest używany jako smakowa i konserwująca przyprawa do mięs, wędlin (szynki), ryb, ćwikły. Chrzan najlepiej jest trzeć na tarce z małymi otworami przy otwartym oknie. Można również korzystać z chrzanu gotowego, zakwaszonego kwaskiem cytrynowym, który nie niszczy witaminy C.
Pasta chrzanowa (1)
10 dag chrzanu, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1/3 szklanki śmietany, sól, cukier, kwasek cytrynowy
Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jaja obrać, posiekać, utrzeć ze śmietaną, dodać do chrzanu. Przyprawić do smaku solą, cukrem i rozpuszczonym w przegotowanej wodzie kwaskiem cytrynowym, Podawać do kanapek, wędlin i ryb.
Pasta chrzanowa (2)
10 dag chrzanu, 1/4 szklanki śmietany, 1 żółtko, sól, cukier
Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać ze śmietaną z surowym żółtkiem. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do kanapek, wędlin, ryb, tłustych mięs.
Surówka z chrzanu i jabłka
10 dag chrzanu, 1 jabłko, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier
Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do ryb, wędlin, jaj ugotowanych na twardo.
Chrzan z borówkami
5 dag chrzanu, 20 dag smażonych borówek
Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z borówkami. Podawać do mięs, wędlin.