HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z cukini

Sałatki i surówki z cukini

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , , ,

Cukinia jest odmianą kabaczka, ale ma delikatniejszy smak, jest łatwiej strawna i lepiej przyswajalna, pod warunkiem że jej długość nie przekracza 15-25 cm i na końcu owocu znajduje się okwiat. Taka cukinia ma tak delikatną skórkę, że nie trzeba jej obierać i można ją jeść na surowo (ze skórką lub bez), gdyż doskonale wpływa na trawienie. Cukinia dostarcza głównie witaminy A. Z cukini można przyrządzać wszystkie potrawy, jak z kabaczkow.

Cukinia na zimno
50 dag cukini, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, posiekana natka pietruszki

Cukinię umyć, odkroić końce. Włożyć cukinię do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, ostudzić, pokroić w plasterki, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i olejem, posypać natką. Podawać do potraw mięsnych.

Sałatka z cukini
50 dag cukini, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 3-4 pomidory, 1 jabłko, sól, pieprz, mielona papryka, posiekana zielenina (koperek natka pietruszki)

Cukinię umyć (większą obrać), przekroić, wydrążyć, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju cukinię i cebulę mieszając, aż cukinia stanie się szklista. Umyć pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę, drobno pokroić. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać pomidory i jabłko z cukinią i cebulą, razem poddusić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Posypać zieleniną. Podawać na zimno do jaj na twardo.

Cukinia kwaszona
młode cukinie (o długości 15-20 cm), czosnek, koper, korzeń i liście chrzanu, liście wiśni; zalewa: 4 dag soli na 1 l wody

Cukinie umyć, ułożyć ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Dodać czosnek, koper, korzeń i liście chrzanu, liście wiśni i zalać zalewą. Dla przyspieszenia fermentacji można dodać skórki razowego chleba. Kwaszona cukinia jest delikatniejsza od kwaszonych ogórków.