8 marca, 2016
Sałatki i surówki z cykorii

Cykoria jest warzywem zimowym szczególnie bogatym w witaminę A, ale zawierającym również inne cenne składniki. Dzięki zawartości goryczki działa pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Wpływa też korzystnie na powstawanie czerwonych ciałek krwi. Przed umyciem cykorię trzeba oczyścić z wierzchnich listków i wyciąć głąbik, który jest gorzki. Zwiędłą cykorię moczy się przez kilka godzin w zimnej wodzie, wówczas staje się bardziej jędrna (chrupiąca) oraz traci goryczkę.
Surówka z cykorii ze śmietaną
3-4 cykorie, 2 jabłka, sól, cukier, sok z cytryny, 1 łyżka posiekanego koperku, około 1/2 szklanki śmietany
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić w cienkie talarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cykorii. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Koperek dodać do śmietany, zalać surówkę. Podawać do mięs, ryb smażonych.
Surówka z cykorii ze śmietaną i musztardą
3-4 cykorie, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oleju, 1/3 szklanki śmietany, sól, pieprz, cukier
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki pokroić w cienkie talarki. Musztardę dokładnie wymieszać z olejem, po czym stopniowo mieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Sosem tym zalać cykorie. Podawać do mięs, wędlin, ryb smażonych.
Surówka z cykorii z olejem
3-4 cykorie, sok z cytryny, 1-2 łyżki oleju, sól, cukier, 1 pomidor
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć z nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić na kawałki o długości około 1 cm, skropić sokiem z cytryny. Dodać olej. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Przybrać cząstkami pomidora. Podawać do mięs, ryb smażonych.
Surówka z cykorii z majonezem
3-4 cykorie, sól, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić na kawałki długości ok. 1 cm, osolić, wymieszać z majonezem, posypać natką. Podawać do mięs, wędlin, ryb smażonych.
Surówka z cykorii mieszana
3-4 cykorie, 1 kwaśne jabłko, kawałek selera, 1-2 ogórki kwaszone, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 ząbki czosnku, sól, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, cukier, pieprz
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić na małe kawałki. Jabłko, seler i ogórki umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodając szczypiorek. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Majonez wymieszać z musztardą i czosnkiem, dodać do warzyw. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Podawać do mięs, wędlin.
Surówka z cykorii z orzechami
3-4 cykorie, kilka suszonych śliwek, 10 dag łuskanych orzechów (włoskie, laskowe, fistaszki), 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub rzeżuchy, sol, cukier, sok z cytryny
Cykorie oczyścić, umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić na małe kawałki. Śliwki wymoczone w przegotowanej wodzie wypestkować, pokroić w paski. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać olej i zieleninę. Przyprawić do smaku solą, cukrem sokiem z cytryny. Podawać do wędlin.