Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z cytryn
17 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z cytryn

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin

Cytryny, są bardzo dobrym źródłem witaminy C: 100 g soku z cytryny zawiera 30 mg witaminy C, a łącznie z miąższem 70 mg, czyli dzienną dawkę tej witaminy potrzebną dorosłemu człowiekowi. Cytryny zawierają również witaminę P – rutynę, która ułatwia zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Mimo że mają smak kwaśny, są zasadotwórcze. Zawierają znaczne ilości kwasu cytrynowego i trochę witaminy B1 oraz soli mineralnych. Cytryny powinno się wykorzystywać ze skórką, ponieważ jest w niej najwięcej witaminy P. Oczywiście, muszą być przed tym wyparzone w gorącej wodzie i szybko zanurzone w zimnej wodzie. Cytryny stosuje się głównie jako dodatek do herbaty, lemoniady lub koktajli oraz do przybrania wielu dań, ale sporządza się z nich również surówki, galaretki i kremy.

Surówka z cytryn
2 duże cytryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Cytryny umyć, obrać, pokroić w plasterki, posypać cukrem pudrem i orzechami.

Pasta cytrynowa
1 cytryna, 1 serek homogenizowany, 1 łyżka miodu lub cukru, 2 łyżki śmietanki

Cytrynę umyć, sparzyć, przekroić na dwie części. Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na plasterki. Serek utrzeć lub zmiksować z sokiem z cytryny, miodem lub cukrem i śmietanką. Przybrać plasterkami cytryny.

Tagi: tabletki na odchudzanie, jedzenie