8 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z czarnych jagód

Czarne jagody zawierają sporo witamin A, B2, nieznaczne ilości witamin C i PP oraz trochę miedzi, fosforu, wapnia i żelaza. W ich skład wchodzi także wakcyina – substancja o takim działaniu jak insulina, czyli obniżająca poziom cukru we krwi, świeże jagody działają lekko przeczyszczająco, a suszone oraz sok z czarnej jagody leczą biegunki. Czarne jagody działają także bakteriobójczo oraz porażająco na robaki jelitowe i owsiki.
Surówka z czarnych jagód
40 dag czarnych jagód, 2-5 łyżek cukru pudru, 1 szklanka śmietanki, jogurtu lub mleka
Jagody przebrać, opłukać, osączyć, wyłożyć do salaterki. Przesypać cukrem pudrem. Podać w dzbanuszku śmietankę, jogurt lub przegotowane i oziębione mleko.
Surówka z czarnych jagód z bitą śmietanką
40 dag czarnych jagód, 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka cukru pudru
Jagody przebrać, opłukać, osączyć, wyłożyć do szerokich kieliszków koktajlowych, skropić rumem. Przybrać śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Tagi: miód, restauracje Lublin, Jagody Goji