HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z czosnku

Sałatki i surówki z czosnku

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: ,

Czosnek jest w kuchni polskiej mało docenianą i rzadko stosowaną przyprawą, natomiast w kuchniach arabskiej, żydowskiej, bułgarskiej i innych odgrywa taką rolę, jaką u nas spełnia cebula. Czosnek, zwany „lekiem biedaków”, ma właściwości antybiotyczne i żuty nie tylko odkaża jamę ustną ale również skutecznie zapobiega infekcyjnym schorzeniom żołądka i jelit obniża ciśnienie krwi i przeciwdziała miażdżycy naczyn. Czosnek jest doskonały przy wszelkich przeziębieniach i dolegliwościach płucnych. Często wystarczą 2-3 ząbki czosnku, aby „odstraszyć” grypę. Ma więc czosnek wiele zalet, ale po jego zjedzeniu nieprzyjemnie się pachnie. Zapach ten częściowo usuwa spożycie natki pietruszki, jabłka czy ziarnek palonej kawy. Czosnek może być dodawany do duszonych i pieczonych mięs, stosuje się do przyprawiania żurów, barszczu, jest też pożądanym dodatkiem do surówek, sałatek i twarogu.

Pasta czosnkowa
25 dag twarogu, 3-4 ząbki czosnku, sól, 1/2 szklanki śmietany, pieprz, posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypiorek) lub 3-4 łuskane orzechy włoskie

Twaróg rozetrzeć drewnianą łyżką. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Wlać śmietanę do twarogu, rozetrzeć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Posypać zieleniną lub drobno posiekanymi orzechami. Podawać z tostami lub pieczywem.

Masło czosnkowe
2 ząbki czosnku, sól, 10 dag masła

Czosnek org obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z masłem. Smarować razowy chleb, krakersy.

Tagi: czekolada, diety