HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z dyni

Sałatki i surówki z dyni

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , , ,

Dynia jest popularna w postaci marynaty, stosowanej do różnych zakąsek i sałatek. Ma ona co prawda niską kaloryczność (100 dag dyni dostarcza 15 kalorii), ale zawiera znaczne ilości witaminy A, trochę witamin z grupy B oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, ponadto ma właściwości zasadotwórcze, jest więc zdrowa. Grecy uważają dynię za lek przeciwko zaparciu (świeża, starta, zalana winem), a stara medycyna arabska poleca sok z dyni jako środek nasenny. W handlu występuje kilka rodzajów dyni. Każdy z nich nadaje się do przyrządzania różnych surówek i sałatek.

Surówka z dyni z jabłkami
30 dag dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu), 2-3 jabłka, cukier

Dynię zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jabłka umyć, obrać i również zetrzeć. Oba składniki wymieszać. Przyprawić do smaku cukrem. Podawać do mięs.

Surówka z dyni popularna
30 dag dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu), 2 jabłka, 1 większy pomidor, 1/2 szklanki majonezu, sól, cukier, sok z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Dynię zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jabłka i pomidor umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Posypać natką. Podawać do mięs, wędlin.

Sałatka z dyni wykwintna
20 dag dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu), 20 dag ryżu, sól, curry, 1/2 małej puszki zielonego groszku (lub 3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku), 10 dag obranych orzechów, 5 dag rodzynków, 1/2 szklanki majonezu, sok z cytryny, zielenina

Dynię pokroić w małą kostkę i na metalowym cedzaku zanurzyć w garnku z wrzącą wodą, gotować 2-3 minuty, aby się nie rozleciała. Wyjąć cedzak i pozostawić aż dynia odcieknie z wody i ostygnie. Ryż przebrać, umyć, osączyć, w dużym garnku zagotować wodę, osolić, dodać curry, wrzucić ryż i gotować około 15 minut (powinien byc ugotowany, ale niezbyt miękki). Odcedzić i dokładnie osączyć na sicie. Groszek odcedzić, orzechy posiekać, rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut aż napęcznieją i odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, curry, sokiem z cytryny. Przybrać zieleniną (liśćmi pora, sałaty lub gałązkami pietruszki). Podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę.

Sałatka z dyni
40 dag dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu), sól, sok z cytryny, cukier

Wydrążyć z dyni specjalną łyżeczką kulki i ugotować w małej ilości osolonej i lekko zakwaszonej wody, osączyć, ostudzić. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podawać do mięs.

Sałatka z dyni makaronowej
1/2 dyni makaronowej, sól, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, cukier, pieprz sok z cytryny, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Dynię umyć, przekroić w poprzek na połowę i gotować 20-30 minut w osolonej wodzie (nie dopuścić do przegotowania, bo wówczas nie rozsypie się na pasemka, lecz ugotuje się na miazgę) Ostudzić i wyjąć widelcem pasemka miąższu. Olej wymieszać z musztardą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny. Otrzymanym sosem zalać dynię, posypać szczypiorkiem. Podawać do wędlin, zimnych mięs.

Mus z dyni
30 dag dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu), 2 kwaśne jabłka, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 2-3 białka, cukier waniliowy, otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy, bita śmietana, rodzynki.

Dynię pokroić w małą kostkę. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Zagotować 1/2 szklanki wody, do wrzątku wrzucić dynię, jabłka i 2 łyżki cukru, rozgotować na miazgę. Z białek ubić sztywną pianę dodając 2 łyżki cukru. Wymieszać pianę z przestudzoną masą jabłkowo-dyniową, stale ubijając dodać cukier waniliowy i skórki z cytryny lub aromat. Mus przełożyć do salaterki i oziębić. Przybrać bitą śmietaną, posypać rodzynkami. Podawać jako deser.