HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z endywii

Sałatki i surówki z endywii

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: ,

Endywia należy do warzyw mało znanych. Jada się ją późną jesienią, jak sałatę głowiastą, z zaprawą ze śmietany lub oleju z czosnkiem, szczypiorkiem, cebulą lub ogórkami, rzodkiewkami, pomidorami. Endywia zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz sole mineralne.

Surówka z endywii
2-3 główki endywii, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju, sól, cukier

Endywie opłukać, osączyć, podzielić na części, skropić sokiem z cytryny, olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do potraw mięsnych, klusek, makaronów.

Surówka z endywii

Surówka z endywii

Surówka z endywii z jabłkami
2-3 główki endywii, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki śmietany, listki cząbru lub estragonu, 2-3 jabłka, sok z cytryny, sól, cukier

Endywie opłukać, osączyć, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać ze śmietaną, listkami cząbru lub estragonu. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych, rybnych, klusek, makaronów.

Surówka z endywii z orzechami
2-3 główki endywii, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki sosu majonezowego, 1/2 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, sól, cukier, posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek).

Endywie opłukać, osączyć, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z majonezem i musztardą. Wszystkie składniki połączyć, dodać orzechy. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Posypać zieleniną. Podawać jako samodzielne danie.