25 lutego, 2016
Sałatki i surówki z fasoli

Fasola zawiera wartościowe białko (mogące częściowo uzupełnić białko zwierzęce), cukier, witaminy z grupy B, oraz bogaty zestaw soli mineralnych. Jest wysokokaloryczna (100 g fasoli dostarcza około 300 kalorii), dlatego pomimo walorów smakowych i odżywczych nie jest wskazana dla ludzi otyłych, cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego i obstrukcję.
Sałatka z drobnej fasoli
15 dag drobnej białej fasoli, sól, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1/2 łyżki musztardy, 3-4 łyżki oleju, cukier, 1 główka sałaty
Fasolę umyć, namoczyć w letniej wodzie i ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania osolić, odcedzić. Jaja obrać, oddzielić żółtka, rozetrzeć je z musztardą i z olejem, przyprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w kostkę białka jaj. Sałatę opłukać, osączyć, oddzielić listki, ułożyć na nich fasolę. Podawać jako samodzielne danie na kolację.
Sałatka z fasoli „Piękny Jaś”
20 dag fasoli, sól, 2 cebule (1 duża), 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżki musztardy, cukier, posiekana natka pietruszki
Fasolę umyć, namoczyć w letniej wodzie i ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania osolić, odcedzić. Cebule obrać, posiekać. Olej rozetrzeć z musztardą. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Posypać natką. Podawać z sadzonymi jajami.