HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z fasolki szparagowej

Sałatki i surówki z fasolki szparagowej

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Fasolka szparagowa zawiera białko, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C, dlatego ze względu na wartość odżywczą i smakową jest bardzo cennym warzywem. Zielone odmiany fasolki zawierają również karoten (prowitaminę A). Fasolka szparagowa jest lekko strawna, ale wówczas gdy strąki są świeżo zerwane i jędrne. Strąki przywiędłe nie są smaczne, mogą również wywołać dolegliwości żołądkowe. Z żółtej fasolki szparagowej trzeba przed ugotowaniem usunąć włókna. Zielona fasolka szparagowa jest pozbawiona włókien, dlatego cieszy się większą popularnością.

Sałatka z fasolki szparagowej
40 dag fasolki szparagowej, sól, cukier, 1 cebula, 1/2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki oleju, kwasek cytrynowy

Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić w skośne kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Musztardę rozetrzeć z olejem, przyprawić do smaku rozpuszczonym w niewielkiej ilość, wody kwaskiem cytrynowym. Wszystkie składniki wymieszać Podawać jako dodatek do dań podstawowych.

Sałatka z fasolki szparagowej z ziemniakami
30 dag fasolki szparagowej, sól, cukier, 30 dag ziemniaków, 1/2 szklanki majonezu, pieprz, kwasek cytrynowy, posiekany koperek, 2 pomidory

Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić w skośne kawałki. Ziemniaki wyszorować szczotką, opłukać, ugotować, obrać z łupinek, ostudzić, pokroić w kostkę. Wymieszać fasolkę z ziemniakami, dodać majonez. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Posypać koperkiem, przybrać cząstkami pomidorów. Podawać jako samodzielne danie na kolację.

Tagi: pizzerie Kraków, wyciskarki do soków