9 marca, 2016
Sałatki i surówki z gruszek

Istnieje wiele odmian gruszek, ale najlepsze są te bardzo soczyste. Gruszki są źródłem dobrze przyswajalnych cukrów, zawierają witaminy C, A, trochę witamin z grupy B, a także sporo potasu, sodu, wapnia, magnezu i jodu. Mają właściwości zasadotwórcze. Wadą niektórych odmian gruszek jest zawartość „kamiennych komórek”. W sezonie powinno się jadać gruszki surowe (w całości lub w postaci surówek lub sałatek). Przez cały jednak rok kompoty z gruszek uatrakcyjniają obiady dla domowników i gości.
Sałatka z gruszek
40 dag gruszek, 10 dag wiśni, poziomek lub malin, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietanki
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połówki, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do lekko osłodzonej wody, obgotować, odcedzić, ostudzić. Wiśnie, poziomki lub maliny umyć. Owoce ułożyć w salaterce, posypać cukrem, polać śmietanką.
Sałatką z gruszek z jabłkami i śliwkami
30 dag gruszek, 1 szklanka wody, 1/3 szklanki cukru, 20 dag jabłek, 10 dag śliwek
Gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, obgotować w wodzie z cukrem, pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę. Owoce ułożyć w salaterce, skropić syropem, w którym gotowały się gruszki, oziębić.
Gruszki z lodami
4 gruszki z kompotu, kubeczek lodów, np. truskawkowych (ok. 50 dag), 15 dag truskawek lub malin, 1/2 szklanki śmietanki, 2 łyżki cukru pudru
Do kompotierek nałożyć po pół gruszki z kompotu, pokryć lodami, nałożyć drugą połówkę gruszki i truskawki lub maliny. Przybrać śmietanką ubitą z cukrem pudrem.