HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z grzybów

Sałatki i surówki z grzybów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Grzyby są ciężko strawne, niskokaloryczne (1 00 g grzybów dostarcza 32 kalorii) i nie mają dużej wartości odżywczej, jednak z uwagi na ich walory smakowe i aromatyczne podaje się je na przystawkę lub jako dodatek do dan mięsnych. Jednocześnie należy pamiętać że przystępując do przyrządzania grzybów trzeba umieć odroznić gatunki jadalne od trujących w czym może być pomocny „Atlas grzybów jadalnych i trujących”. Do spożycia nadają się wyłącznie grzyby świeże, nie robaczywe. Nie należy podawać grzybów dzieciom, ludziom starym i chorym.

PIECZARKI
Surówka z pieczarek
20 dag niewielkich pieczarek, 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki, 1 cebula, 2 cykorie lub 1 główka sałaty, 3 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz, posiekana zielenina (koperek lub szczypiorek)

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Groszek osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Cykorie lub sałatę wypłukać, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Posypać zieleniną. Podawać do obiadu lub do kolacji.

Surówka z pieczarek – śródziemnomorska
50 dag pieczarek, 2 cytryny, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokróić na cienkie plasterki, skropić sokiem z 1 cytryny, dodać oliwę, sól, pieprz, natkę. Wymieszać. Przygotować na 15 minut przed podaniem. Przybrać plasterkami cytryny. Podawać jako przystawkę.

Sałatka z pieczarek z majonezem
50 dag pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek

Pieczarki umyć, oczyscić, opłukać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odsączyć. Oprószyć solą, pieprzem, cukrem, polać sokiem z cytryny i olejem. Majonez wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, dodać do pieczarek. Podawać jako przystawkę lub do mięs smażonych.

Sałatka z pieczarek z jajami i zielonym groszkiem
40 dag pieczarek, sól, sok z cytryny, 6 jaj (ugotowanych na twardo), 1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego, 1 szklanka sosu majonezowego, posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek), pieprz, cukier, 1 pomidor

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Jaja obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami, zielonym groszkiem i sosem majonezowym. Dodać zieleninę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem. Oziębić. Przybrać cząstkami pomidora. Podawać jako przystawkę.

Sałatka z pieczarek z jajami
40 dag pieczarek, 4 jaja (ugotowane na twardo), sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny, posiekany koperek

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, ugotować w lekko zakwaszonej wodzie, pokroić w kostkę. Jaja obrać, pokroić w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zalać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. Posypać koperkiem. Podawać jako przystawkę.

INNE GRZYBY
Sałatka z kurek i pomidorów
40 dag kurek, sól, 1 duża cebula, 2 pomidory, 1/3 szklanki majonezu, 3-4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki musztardy, posiekana natka pietruszki

Kurki oczyścić, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Miękkie odsączyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Wszystkie składniki połączyć. Dodać natkę. Podawać do potraw mięsnych, wędlin.

Sałatka z grzybów mieszanych pikantna
40 dag niedużych mieszanych grzybów, sól, 1/2 łyżeczki kminku, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, sok z cytryny, pieprz, posiekana zielenina (szczypiorek, koperek)

Grzyby oczyścić, opłukać, ugotować w całości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kminku (gotować około 5 minut), odsączyć, ostudzić, większe przekroić. Cebule obrać, posiekać. Połączyć grzyby z cebulą. Przyrządzić sos z oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu. Dodać do sałatki. Oziębić. Posypać zieleniną. Podawać jako przystawkę.

Sałatka z kwaszonych rydzów z olejem
30 dag kwaszonych rydzów, 1 duża cebula, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju

Rydze opłukać, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać, dodać do grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Wymieszać z olejem. Podawać jako przystawkę.