Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z grzybów
1 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z grzybów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Grzyby są ciężko strawne, niskokaloryczne (1 00 g grzybów dostarcza 32 kalorii) i nie mają dużej wartości odżywczej, jednak z uwagi na ich walory smakowe i aromatyczne podaje się je na przystawkę lub jako dodatek do dan mięsnych. Jednocześnie należy pamiętać że przystępując do przyrządzania grzybów trzeba umieć odroznić gatunki jadalne od trujących w czym może być pomocny „Atlas grzybów jadalnych i trujących”. Do spożycia nadają się wyłącznie grzyby świeże, nie robaczywe. Nie należy podawać grzybów dzieciom, ludziom starym i chorym.

PIECZARKI
Surówka z pieczarek
20 dag niewielkich pieczarek, 3 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki, 1 cebula, 2 cykorie lub 1 główka sałaty, 3 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz, posiekana zielenina (koperek lub szczypiorek)

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Groszek osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Cykorie lub sałatę wypłukać, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Posypać zieleniną. Podawać do obiadu lub do kolacji.

Surówka z pieczarek – śródziemnomorska
50 dag pieczarek, 2 cytryny, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokróić na cienkie plasterki, skropić sokiem z 1 cytryny, dodać oliwę, sól, pieprz, natkę. Wymieszać. Przygotować na 15 minut przed podaniem. Przybrać plasterkami cytryny. Podawać jako przystawkę.

Sałatka z pieczarek z majonezem
50 dag pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek

Pieczarki umyć, oczyscić, opłukać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odsączyć. Oprószyć solą, pieprzem, cukrem, polać sokiem z cytryny i olejem. Majonez wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, dodać do pieczarek. Podawać jako przystawkę lub do mięs smażonych.

Sałatka z pieczarek z jajami i zielonym groszkiem
40 dag pieczarek, sól, sok z cytryny, 6 jaj (ugotowanych na twardo), 1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego, 1 szklanka sosu majonezowego, posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek), pieprz, cukier, 1 pomidor

Pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Jaja obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami, zielonym groszkiem i sosem majonezowym. Dodać zieleninę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem. Oziębić. Przybrać cząstkami pomidora. Podawać jako przystawkę.

Tagi: grzyby marynowane, sposoby marynowania grzybów