Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z jarmużu
16 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z jarmużu

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Jarmuż jest warzywem o intensywnie zielonych, fryzowanych liściach. Zawiera witaminy A, C, B2 i sole mineralne, a zwłaszcza wapń, fosfor, żelazo. Nadaje się do przybierania półmisków z wędlinami, mięsem pieczonym. Po pierwszych przymrozkach liście jarmużu tracą gorycz, można je wówczas wykorzystywać do przyrządzania wartościowych surówek.

Surówka z jarmużu
25 dag jarmużu, 2 jabłka, 4 ząbki czosnku, sól, 1/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki śmietanki, posiekana natka pietruszki, cukier, sok z cytryny, pomidor lub czerwona papryka

Liście jarmużu umyć, osączyć, odciąć ogonki, pokroić. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, śmietanką i natką. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Surówkę przybrać cząstkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać do potraw mięsnych, ryb.

Surówka z jarmużu z orzechami
25 dag jarmużu, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz, 1 jajo (ugotowane na twardo), 2 łyżki żurawin, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Liście jarmużu umyć, osączyć, odciąć ogonki, pokroić. Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Wymieszać rozdrobniony jarmuż z sosem. Jajo obrać, posiekać. Żurawiny umyć, osączyć. Posypać sałatkę jajem, żurawinami, orzechami. Podawać do potraw mięsnych, ryb.