Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z kabaczków
25 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z kabaczków

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Najlepsze są kabaczki młode, o średnicy 5-10 cm i długości około 40 cm. Kabaczki takie mają skórkę bielejącą, a miąższ zielonkawy. Kabaczki zawierają sporo witaminy A, niewielkie ilości witamin B1, B2 i C oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor. Są lekko moczopędne. Podaje się je głównie duszone, gotowane i smażone, można z nich również przyrządzać sałatki.

Sałatka z kabaczków
1 kg kabaczków, cukier, sól, 1/2 szklanki majonezu, posiekany koperek

Kabaczki umyć, obrać, pokroić w słupki, włożyć do wrzącej osłodzonej wody, zagotować, odcedzić, ostudzić, osolić i zalać majonezem. Posypać koperkiem. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych lub jako przystawkę.

Sałatka z kabaczków po grecku
1 kg kabaczków, olej, sól; sos: 1 marchew, 1/2 selera (ok. 5 dag), 1 pietruszka, 2 cebule, olej, sól, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, cukier, papryka, pieprz, sok z cytryny

Kabaczki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Olej silnie ogrzać, usmażyć plastry kabaczka, osolić. Przygotować sos: warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paseczki, a cebule w półkrążki. Zasmażyć na oleju, dodać 2-3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą, cukrem, papryką, pieprzem, sokiem z cytryny (sos powinien byc gęsty, o smaku słodkawo-kwaskowym). Polać kabaczki sosem. Podawać jako przystawkę.

Tagi: naturalne soki, restauracja olsztyn