Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z kalafiora
5 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z kalafiora

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Kalafiory są najłatwiej strawne ze wszystkich przedstawicieli rodziny kapust. Zawierają witaminy B1 i B2, PP oraz witaminę C, a ponadto wapń, fosfor, żelazo i magnez. Są niskokaloryczne i zasadotwórcze. Jak wszystkie warzywa kapustne, w czasie gotowania wydzielają przykry zapach. Dlatego należy gotować kalafiory bez przykrycia, aby zapach ten mógł się ulotnić. Częściowo niweluje przykry zapach dodanie do wody w czasie gotowania kalafiorów kilku łyżek mleka lub niewielkiej skórki od chleba.

Sałatka z kalafiora
1 kalafior (80 dag – 1 kg), ocet, sól, cukier, sok z cytryny, 1/2 szklanki majonezu lub 2-3 łyżki oleju, posiekana zielenina (koperek lub natka pietruszki)

Kalafior oczyścić, odciąć stwardniałą część głąba, opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie, włożyć do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody, ugotować bez przykrycia. Miękki kalafior odcedzić, ostudzić, podzielić na różyczki, skropić sokiem z cytryny, polać majonezem lub olejem, posypać zieleniną. Podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę.

Sałatka z kalafiora z zielonym groszkiem i jajami
1 kalafior (do 50 dag), ocet, sól, cukier, 1 puszka zielonego groszku, 2 jaja (ugotowane na twardo), 2 łyżki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, posiekany koperek, marynowana czerwona papryka, pomidor

Kalafior oczyścić, odciąć stwardniałą część głąba, opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie, włożyć do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody, ugotować bez przykrycia. Miękki kalafior odcedzić, ostudzić, podzielić na różyczki, wymieszać z osączonym groszkiem. Jaja obrać, pokroić na cząstki, dodać do kalafiora i groszku. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i zalać jarzyny z jajami. Posypać koperkiem. Sałatkę przybrać paseczkami papryki lub cząstkami pomidora. Podawać jako samodzielne danie na kolację lub jako przystawkę.