HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z kalarepy

Sałatki i surówki z kalarepy

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: ,

Kalarepka jest najlepsza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze zdrewniałych włókien. Młoda kalarepka powinna mieć średnicę około 5 cm. Jada się ją włącznie z liśćmi, gdyż mają one większą wartość odżywczą od kalarepek i powiększają porcje. Kalarepki są dobrym źródłem witamin A, B1, B2, C, PP oraz wapnia, fosforu i magnezu. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo oraz jako składnik letnich surówek.

Surówka z kalarepki
4 kalarepki, sok z cytryny, olej, sól, cukier

Kalarepki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Młode listki drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny, olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do mięs pieczonych, duszonych.

Surówka z kalarepki z chrzanem
2 młode kalarepki, 1/2 łyżki startego chrzanu, sól, cukier, 1 łyżka posiekanego koperku, 3-4 łyżki śmietany

Kalarepki umyć, obrać, pokroić, dodać chrzan. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Koperek dodać do śmietany, wymieszać z kalarepkami. Podawać do żeberek duszonych lub pieczonych, pieczeni wieprzowej.

Surówka z kalarepki z jabłkami
2 młode kalarepki, 2 jabłka, sok z cytryny, śmietana, sól, cukier, 5 łuskanych orzechów włoskich

Kalarepki i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Dodać opłukane i posiekane liście kalarepki. Śmietanę przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, wymieszać z kalarepkami oraz jabłkiem. Orzechy posiekać, posypać nimi surówkę. Podawać jako dodatek do drugich dań obiadowych lub z kanapkami.

Tagi: restauracja, urządzenia gastronomiczne