HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z kapusty

Sałatki i surówki z kapusty

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , ,

Surówka z czerwonej kapusty
1 mała główka czerwonej kapusty, 2 jabłka, 1 mała cebula, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny lub winny ocet, 2-3 łyżki oleju, posiekana natka pietruszki

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub winnym octem. Wymieszać z olejem. Posypać natką. Podawać do mięs pieczonych oraz do drobiu (indyka, kaczki, gęsi).

Sałatka z czerwone kapusty
1 mała główka czerwonej kapusty, sól, goździki, 2 jabłka, 1 mała cebula, cukier, pieprz, sok z cytryny lub winny ocet, kilka łyżek oleju, posiekana natka pietruszki

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem goździków i gotować około 4 minut, osączyć na sicie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny lub winnym octem i olejem. Posypać natką. Podawać do pieczeni, kopytek, gęsi i kaczki pieczonej.

Surówka z włoskiej kapusty ze śmietaną
1/2 średniej główki włoskiej kapusty, 2 winne jabłka, 1 nieduża cebula, 1 ogórek kwaszony, sól, cukier, sok z cytryny, 1/3 szklanki śmietany, 1 łyżka posiekanego koperku

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać. Ogórek obrać, pokroić w ćwierćkrążki. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Polać śmietaną wymieszaną z koperkiem. Podawać do dań obiadowych.
Uwaga. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem, gdyż kapusta gdy straci jędrność jest nieapetyczna.

Surówka z włoskiej kapusty z sosem vinaigrett
1/2 średniej główki włoskiej kapusty, 2 winne jabłka, 1 marchew, 1 mała cebula; sos vinaigrette: 3-4 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Jabłka i marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyrządzić sos. Olej przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny. Wymieszać surówkę z sosem, posypać natką. Podawać do dań obiadowych lub na drugie śniadanie z pieczywem.
Uwaga. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem, gdyż kapusta, gdy straci jędrność, jest nieapetyczna.

Sałatka z włoskiej kapusty
1 mała główka włoskiej kapusty, 2-3 jabłka, 1 cebula, sól, cukier, kwasek cytrynowy, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki musztardy, posiekany koperek

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w małej ilości przegotowanej wody. Polać olejem roztartym z musztardą. Posypać koperkiem. Podawać do smażonego mięsa i ryby.

Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem
30 dag kapusty pekińskiej, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz, posiekana natka pietruszki, pomidor lub czerwona papryka

Kapustę obrać z wierzchnich liści. Liście pooddzielać, naciąc u nasady, umyć, osączyć. Czosnek obrać, posiekać. Wymieszać olej z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem. Wymieszać z kapustą. Posypać natką. Przybrać cząstkami pomidora lub czerwonej papryki.
Uwaga. Surówki z kapusty pekińskiej przyrządza się według przepisów na surówki z cykorii i zielonej sałaty. Podawać do dań mięsnych, drobiu.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
15 dag kapusty pekińskiej, 2 papryki pomidorowe, 1 cebula, 1 ogórek, posiekana natka pietruszki, 1/4 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sok z cytryny

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, poszatkować. Papryki umyć, wydrążyć, wypłukać, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, posiekać. Ogórek obrać, pokroić w talarki. Warzywa ułożyć na szklanym półmisku rzędami, posypać natką, polać majonezem przyprawionym musztardą i sokiem z cytryny. Podawać do potraw w galarecie, potraw z ziemniaków i do wędlin.

Sałatka z kapusty pekińskiej
30 dag kapusty pekińskiej, sól, 5 dag rodzynków, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 2 ząbki czosnku, 4 łyzki oleju cukier, pieprz sok z cytryny, posiekana natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jaja (ugotowane na twardo)

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić. Rodzynki umyć, zalać wrzącą wodą na kilka minut, osączyć. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Jabłko i pomarańczę umyć, obrać, rozdrobnić. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, połączyć z olejem, dodać cukier, pieprz, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać natką. Przybrać cząstkami pomidorów i jaj. Podawać z bułką, a na bardziej uroczyste okazje z białym wytrawnym winem.
Uwaga. Pomidory można zastąpić oliwkami, które trzeba wydrylować i posiekać. Sałatkę można również wzbogacić, dodając banany, migdały itp.

Tagi: meble gastronomiczne, gotowanie