Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z karczochów
10 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z karczochów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Karczochy to dekoracyjne osty, które sadzi się dla ozdoby oraz dlatego, że są atrakcyjnym warzywem. W wielu krajach, pp. we Francji, Anglii i Włoszech są bardzo popularne i cenione przez znawcow. U nas coraz częsciej pojawiają się na działkach. Jada się nierozwinięte pąki kwiatowe, a własciwie mięsiste częsci listków okrywy kwiatowej wraz z dolną częścią kielicha i kawałkiem łodygi, z której wyrasta kwiat. Kupując karczochy, trzeba zwracać uwagę aby pąki kwiatowe (róże) były nierozwinięte i zielone. Rozwarte i ciemne są jadalne, ponieważ po ugotowaniu stają się łykowate. Przy przygotowywaniu karczochów trzeba uważać, aby nie były robaczywe. Robaczywe karczochy mają przy ogonku czarny punkcik, a gdy się rozchyli płatki, widać wnętrze wyjedzone przez szkodniki. Karczochy zawierają niewielkie ilości witamin C, A, B oraz sporo potasu i manganu. Są niskokaloryczne (100 g karczocha dostarcza 50 kalorii) i łatwo strawne.

Sałatka z karczochów z sosem czosnkowym
4 karczochy, sok z cytryny, sól, cukier, sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku, sól, 1 żółtko, 1/2 łyżki musztardy, 1 szklanka oleju (oliwy) cukier, pieprz posiekana natka pietruszki

Karczochy umyć, usunąć zewnętrzne i okalające stwardniałe płatki. Wnętrze kwiatostanu oczyścić z drobnych włoskow, opłukać, skropić sokiem z cytryny. Kwiatostany włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, gotować około 1/2 godziny pod przykryciem, odcedzić, ostudzić, zalać sosem. Przyrządzenie sosu: czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, żółtkiem i musztardą, ucierać dodając olej lub oliwę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, dodać natkę. Podawać jako przystawkę z dodatkiem pieczywa.
Uwaga. Sałatkę z karczochów można również podać z sosem majonezowym remoulade lub vinaigrette albo z ubitą i doprawioną do smaku śmietaną.

Sałatka z karczochów (na sposób francuski)
4 karczochy, sok z cytryny, sól, cukier, 4 cienkie płatki szynki, 4 płatki sera gouda, 4 łyżki oleju, pieprz, zielona sałata

Karczochy umyć, usunąć zewnętrzne i okalające stwardniałe płatki. Wnętrze kwiatostanów oczyścić z drobnych włosków, opłukać, skropić sokiem z cytryny. Kwiatostany włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, gotować około 1/2 godziny pod przykryciem, odcedzić, ostudzić. Środki „kwiatów” poprzekrawać na ćwiartki. Szynkę i ser pokroić na cienkie pasemka. Wszystkie składniki wymieszać z olejem przyprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ochłodzić. Karczochy podawać ułożone na liściach sałaty jako przystawkę z bułką i białym wytrawnym winem.