22 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z kukurydzą

Kukurydza jest popularnym warzywem. Zawiera skrobię, cukier, białko oraz witaminy A, B1, B2, C. Ma dużą wartość kaloryczną (100 g kukurydzy dostarcza 360 kalorii). Kukurydza jest spożywana na surowo i gotowana, konserwowana w ziarnach i zamrożona w kolbach. Do gotowania należy wybierać jasne kolby o zbitych, ciasno przylegających ziarnach, które przy naciskaniu są miękkie. Kolby ciemne, twarde i mączyste nie nadają się do spożycia; przeznacza się je na mączkę i kaszę. Wygodne jest stosowanie kukurydzy konserwowej. Po odcedzeniu, ziarna takiej kukurydzy mogą być składnikiem wielu sałatek.
Sałatka z kukurydzy
50 dag świeżej lub 1 puszka konserwowej kukurydzy, sól, marynowane grzybki tub pieczarki, korniszony, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, cukier, posiekany koperek
Kaczany kukurydzy opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować aż będą miękkie, ostudzić, wyjąć ziarna (kukurydzę konserwową odcedzić). Grzybki i korniszony wymieszać z majonezem utartym z musztardą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, wymieszać z ziarnami kukurydzy. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać jako przystawkę do innych dań.
Sałatka z kukurydzy z ryżem
1 puszka konserwowej kukurydzy, 1 szklanka ryżu, 15 dag wędliny (szynka, kiełbasa), 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, sproszkowana papryka, posiekana zielenina, czerwona marynowana papryka
Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ryż ugotować na półsypko. Wędlinę pokroić. Majonez wymieszać z ketchupem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem, sproszkowaną papryką, dodać zieleninę. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami. Przybrać sałatkę paskami papryki. Przygotować na 1 godzinę przez podaniem. Podawać jako przystawkę.
Tagi: Przystawka do kukurydzy, Suplementy Omega