Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z malin
13 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z malin

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin

Maliny — zarówno leśne, jaki ogrodowe — świetnie się nadają na różnego rodzaju desery: surówki, musy i galaretki. Znakomite są również torty i ciastka przybrane galaretką malinową. Maliny są jednym z najmniej trwałych owoców, ale za to o niepowtarzalnym aromacie i smaku, co rekompensuje ich stosunkowo niewielkie wartości odżywcze. Zawierają trochę żelaza, sporo fosforu i miedzi oraz większość witamin, ale w małych ilościach.
Susz i konfitury z malin są podawane w chorobach gorączkowych jako środek napotny.

Surówka z malin
40 dag malin, 1/2 szklanki cukru pudru, (1/2 szklanki bitej śmietanki)

Maliny przebrać, opłukać, osączyć, posypać cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietanką.

Pianka z malinami
40 dag malin, 4 białka, 1 szklanka cukru pudru, (beziki)

Maliny przebrać, opłukać, osączyć. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać maliny i dalej ubijać. Gdy piana się zaróżowi, wyłożyć do 4 szerokich kieliszków koktajlowych. Można przybrać bezikami.

Tagi: catering dietetyczny, olej