Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z marchewki
13 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z marchewki

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Marchew należy do warzyw bogatych w wiele cennych składników. Zawiera karoten czyli prowitaminę A (której zawdzięcza swą barwę), sporo witamin B1, B2, PP, K oraz niewielkie ilości witaminy C. Dostarcza również soli mineralnych, głównie potasu, ale także wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, cynku. Sok z marchwi jest pierwszym sokiem, który podaje się niemowlętom. Jest on zalecany we wszystkich okresach życia, ponieważ wpływa dodatnio na wątrobę i oczy, wzmacnia włosy i paznokcie, ujędrnia ciało. Marchew jest najtańszym kosmetykiem, z tym że dziennie nie powinno się pić więcej soku z marchwi niż 1-2 szklanki, aby nie zżółkła skóra. Szczególnie poleca się marchew palaczom oraz osobom o słabym wzroku. Ponieważ marchew nie tuczy (100 g marchwi dostarcza około 10 kalorii), jest stosowana w dietach odchudzających. Młodą marchew, dokładnie wyszorowaną pod bieżącą wodą i oczyszczoną, chrupie się na surowo, a starą marchew trzeba zetrzeć na tarce lub pokroić. Gotuje się marchew 40-60 minut.

Surówka z marchwi z chrzanem
30 dag marchwi, 1 łyżka startego chrzanu, 1 jabłko, 1/3 szklanki śmietany, cukier puder, sok z cytryny

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, dodać chrzanu. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z marchewką i chrzanem. Dodać śmietanę przyprawioną do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Podawać do mięs, potraw mącznych, potraw z kasz.

Surówka z marchwi z jabłkiem
30 dag marchwi, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier puder, 1 łyżeczka posiekanego koperku

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z marchewką. Dodać śmietanę przyprawioną do smaku cukrem pudrem i wymieszaną z koperkiem. Podawać do mięs, potraw mącznych, potraw z kasz.

Surówka z marchwi z cytryną
30 dag marchwi, 1 jabłko, sok z cytryny, cukier puder

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać razem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Podawać do mięs.

Surówka z marchwi z orzechami
30 dag marchwi, 2-3 łuskane orzechy włoskie, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki śmietany

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Orzechy posiekać, dodać do marchewki. Wymieszać z miodem i ze śmietaną. Podawać do wędlin lub z pieczywem na drugie śniadanie.

Surówka z marchwi z selerem
30 dag marchwi, 2 jabłka, 1 średni seler, sól, cukier, sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietany

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłka i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem; sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Podawać do mięs.

Surówka z marchwi z ogórkiem kwaszonym
30 dag marchwi, 1 ogórek kwaszony, 1 łyżka oleju, 1-2 ząbki czosnku, sól, cukier, sok z cytryny.

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ogórek zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z marchewką, dodać olej. Przyprawić do smaku czosnkiem utartym z solą, cukrem, sokiem z cytryny. Podawać do mięs, wędlin, kasz.

Surówka z marchwi z rzodkiewkami
30 dag marchwi, pęczek rzodkiewek, sól, cukier, sok z cytryny, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1/2 szklanki śmietany, posiekany koperek.

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z marchewką. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Jaja obrać, posiekać. Warzywa polać śmietaną, posypać jajami i koperkiem. Podawać do wędlin.

Sałatka z marchwi z parówkami
30 dag marchwi, sól, 1/2 szklanki mleka, kilka różyczek kalafiora, 3-4 parówki, 1/2 szklanki zielonego groszku, posiekana natka pietruszki, pieprz, 1/3 szklanki ketchupu

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z mlekiem odcedzić, ostudzić, pokroić w kostkę. Ugotować kilka różyczek kalafiora. Parówki obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać groszek i natkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ketchupem. Podawać z jajami na twardo jako samodzielne danie.

Sałatka z marchwi z ryżem
30 dag marchwi, sól, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki ryżu, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1/3 szklanki majonezu, posiekana natka pietruszki, pieprz

Marchew wyszorować, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z mlekiem, odcedzić, ostudzić, pokroić w kostkę. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Jaja obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i natkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.

Marchewka groszek