19 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z melonów

Melony są owocem aromatycznym, o delikatnym smaku. Rosną w krajach o dużym nasłonecznieniu – w Afryce, Azji i w południowej Europie. U nas niektóre ich odmiany owocują pod folią. Podaje się melon w postaci surowej, jako deser, lub używa do przybrania deserów i tortów. Miąższ melona jest pomarańczowy, bardzo słodki; zawiera 6-7% cukru, witaminy A, C oraz mikroelementy.
Surówka z melona
1 melon, 2-3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny, 1 kieliszek rumu lub koniaku
Melon umyć, podzielić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, ułożyć w salaterce, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny i rumem lub koniakiem. Przed podaniem oziębić.
Surówka z melona z malinami lub poziomkami
1 melon, 20 dag malin lub poziomek, 1/3 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki śmietanki (bitej)
Melon umyć, obrać, pokroić w grube kostki (około 5 cm). Maliny lub poziomki opłukać, osączyć, ułożyć w piramidkę na środku okrągłego półmiska, obłożyć melonem, posypać cukrem pudrem. Maliny lub poziomki polać bitą śmietanką.
Melon nadziewany owocami
1 melon, ok. 50 dag owoców (poziomki, maliny, czereśnie; soczyste gruszki lub ananas z kompotu), 3-4 łyżki cukru, 1 kieliszek rumu lub koniaku
Melon umyć, obrać, wydrążyć. Napełnić innymi owocami – najlepiej smakuje mieszanka z kilku owoców. Większe owoce, np. gruszki, pokroić w kostkę, czereśnie wypestkować. Owoce przed włożeniem do wydrążonego melona ocukrzyć do smaku i skropić rumem lub koniakiem. Przed podaniem oziębić.
Tagi: fitness, wyposażenie gastronomii