2 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z moreli

Morele są owocami o szczególnych walorach smakowych i zdrowotnych. Zawierają dużo żelaza, wapnia i potasu oraz znaczne ilości witaminy A i trochę witamin C, B, i PP. Stosuje się je jako lek na anemię i nadkwasotę. U nas, z uwagi na zbyt zimny klimat, świeże morele są raczej rzadkością, częściej są spożywane morele suszone, natomiast w Azji morele są jednym z najpopularniejszych owoców. Bardzo smaczne są nie tylko potrawy ze świeżych moreli ale również przetwory z nich, a zwłaszcza kompoty w wekach z których można przygotowywać świetne sałatki. Wykorzystywane są też nasiona znajdujące się w pestkach moreli.
Surówka z moreli
40 dag moreli, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek wina, sok z cytryny
Morele umyć, usunąć pestki, pokroić w paski, posypać cukrem, polać winem i sokiem z cytryny, oziębić.
Surówka z suszonych moreli
40 dag suszonych moreli, 4 łyżki cukru, sok z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu
Morele umyć, namoczyć w letniej wodzie, wypestkować, pokroić w cienkie paski, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Podać w szklanej salaterce posypane cynamonem.
Sałatka z moreli i truskawek
20 dag moreli z kompotu, 40 dag truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, 1/2 szklanki bitej śmietanki
Morele pokroić w kostkę, wymieszać z małymi truskawkami, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny, oziębić. Przybrać bitą śmietanką.
Tagi: Oliwa z oliwek extra virgine, ekspresy saeco