HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z papryki

Sałatki i surówki z papryki

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Surówka z papryki po serbsku
4 papryki, 4 pomidory, 1 ogórek, kilka liści sałaty (najlepiej ze środka główki), sól, pieprz; sos: 3 ząbki czosnku, sól, 1 łyżeczka musztardy, cukier, oliwa, ocet winny

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić w cwiartki. Ogórek umyć, obrać, pokroić w plastry. Liście sałaty opłukać, pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, osolić, posypać pieprzem i przyprawić sosem: rozetrzeć czosnek z solą, dodać musztardę, cukier do smaku, ucierać, wkraplając oliwę i ocet winny. Podawać do potraw mięsnych, rybnych.

Surówka z papryki z pomidorami
2 papryki, 2 pomidory, 1 sałata, 1 cebula, 1/3 szklanki majonezu, 1/2 opakowania jogurtu, sól, pieprz

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w cieniutkie krążki. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Liście sałaty opłukać, porozrywać w szerokie paski. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem rozprowadzonym jogurtem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem. Podawać do potraw mięsnych, rybnych, a także mącznych.

Papryka nadziewana twarożkiem
1 czerwona i 1 zielona papryka, 1 łyżka masła, 25 dag twarożku, 1 serek topiony, sól, pieprz lub mielona papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej marynaty (dynia, grzybki, ogórki)

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w krążki grubości 2-3 cm, odłożyć. Masło rozetrzeć z twarożkiem i serkiem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem lub mieloną papryką, dodać natkę, utarty ząbek czosnku, marynatę. Wszystkie składniki wymieszać i napełnić przygotowaną masą krążki papryki. Podawać jako przystawkę przed obiadem lub jako danie kolacyjne.

Tagi: lady chłodnicze, pizza na telefon Warszawa

Surówka z papryki jesienna
4 papryki, 1 duże kwaskowe jabłko, 1 gruszka, kilka śliwek, 1/3 szklanki majonezu lub śmietany, sól, cukier, posiekane orzechy włoskie

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paseczki. Jabłko i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Śliwki wypestkować, pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez lub śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, posypać orzechami. Podawać na podwieczorek.

Sałatka z papryki smażonej
5-6 dużych papryk, olej do smażenia, 1 duża cebula, posiekana natka pietruszki, olej, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, sól, cukier, cząber

Papryki umyć, wydrążyć, wrzucić na kilka minut do wrzącego oleju. Wyjąć, ostudzić, zdjąć z nich skórkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać natkę, olej, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Przyprawić do smaku solą, cukrem i, jeśli ktoś lubi, cząbrem. Podawać jako przystawkę przed obiadem lub na kolację.

Sałatka macedońska
4 papryki, 4 pomidory, 1 mała cebula, sól, pieprz, olej, ocet winny lub sok z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Papryki umyć, upiec, zdjąć skórkę, wydrążyć, pokroić w cienkie, poprzeczne paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroic w cienkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, olejem, octem winnym lub sokiem z cytryny. Oziębić w lodowce – przed podaniem posypać natką. Podawać z pieczywem na kolację.

Sałatka z papryki z pomidorami i cebulą
4 papryki, 2 cebule, 2 pomidory, sól, pieprz, olej, ocet winny lub sok z cytryny, 10 dag ostrego sera żółtego

Papryki umyć, upiec, wydrążyć, pokroić w poprzeczne paski. Cebule obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, olejem, octem winnym lub sokiem z cytryny. Posypać startym na tarce serem. Podawać z pieczywem na kolację.

Sałatka „szopska” (bułgarska)
4 papryki, 4 pomidory, 1 duży ogórek, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, ocet winny, 5 dag sera solan, natka pietruszki

Papryki umyć, 2 strąki opiec w piekarniku, obrać ze skórki. Pieczone i surowe papryki wydrążyć, pokroić na kawałki. Pomidory i ogórek umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą, octem winnym. Posypać startym serem. Przybrać natką. Podawać jako przystawkę do obiadu lub na kolację.

Sałatka z marynowanej papryki z rybą konserwową
4 marynowane papryki, 1 puszka ryby z konserwy w oleju, 1-2 ogórki konserwowe, kilka marynowanych grzybków, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier, posiekana natka pietruszki

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki. Rybę pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Grzybki posiekać. Ostudzony ryż połączyć ze wszystkimi składnikami, wymieszać z koncentratem pomidorowym, polać olejem z konserwy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Posypać natką. Podawać z pieczywem na kolację.

Tagi: sklep z herbatą, wyciskarki soków