Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z pasternaku
4 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z pasternaku

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Pasternak jest podobny do dużej, białawej marchwi, a smakiem przypomina seler lub pietruszkę. U nas wyszedł z mody kulinarnej natomiast jest bardzo popularny we Francji i w Anglii. Zawiera sporo witamin B1, B2, C oraz soli mineralnych, a zwłaszcza potasu. Ma dużą wartość kaloryczną (100 g pasternaku dostarcza 66 kalorii). Wykazuje silne działanie moczopędne i odtruwające.

Surówka z pasternaku z chrzanem
30 dag pasternaku, 5 dag chrzanu, 1 jabłko, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier

Korzenie pasternaku i chrzanu umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do potraw mięsnych.

Surówka z pasternaku z zieleniną i liśćmi ziół
30 dag pasternaku, 1 jabłko, 1 cebula, zielenina (liście selera naciowego, estragonu, bazylii, natka pietruszki), olej, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz

Korzenie pasternaku umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, cebulę obrać, posiekać. Zieleninę opłukać, osączyć, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Podawać do potraw mięsnych.

Sałatka z pasternaku z orzechami
50 dag pasternaku, 2 jabłka, sok z cytryny, 2-3 łyżki majonezu, sól, cukier, posiekane orzechy włoskie

Korzenie pasternaku umyć, ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać pasternak i jabłka, dodać sok z cytryny, majonez. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Posypać orzechami. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie na kolację.

Sałatka z pasternaku ze szczypiorkiem
50 dag pasternaku, 2 ogórki kwaszone, 2 pęczki szczypiorku, 1/3 szklanki majonezu, sól, cukier

Korzenie pasternaku umyć, ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w słupki lub w kostkę. Ogórki kwaszone obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osączyć, posiekać. Wszystkie składniki wymieszac z majonezem. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać do jaj ugotowanych na twardo.

Tagi: Catering dietetyczny Warszawa, dystrybutor wody