Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z pomarańczy
7 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z pomarańczy

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin Tagi: , ,

Pomarańcze mają piękny zapach i dobry smak, są też niskokaloryczne (100 g pomarańczy dostarcza 24 kalorii), a więc zaleca się je w dietach odchudzających. 100 g pomarańczy zawiera 24-50 mg witaminy C oraz nieznaczne ilości witamin A, B1, B2, PP. Wartość odżywcza pomarańczy jest znikoma, np. w porównaniu z truskawkami lub natką pietruszki, ale ze względu na niepowtarzalny smak jest to owoc bardzo poszukiwany.
Pomarańcze mają jeszcze jedną zaletę – ich sok działa jak antybiotyk, jest tak silnie bakteriobójczy.

Surówka z pomarańczy
2 pomarańcze, 1/3 szklanki cukru pudru, (1 łyżka posiekanych orzechów włoskich)

Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć dekoracyjnie na talerzu, posypać cukrem pudrem. Można posypać orzechami.

Surówka z pomarańczy z winem
2 pomarańcze, 1/2-3/4 szklanki cukru pudru, 2 kieliszki białego wina, (2 jabłka)

Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w plastry, odrzucając pestki. Posypać cukrem pudrem i zalać winem. Silnie oziębić. Do surówki można dodać obrane ze skórki i pokrojone w piastry jabłka.

Surówka z pomarańczy z bitą śmietanką
2 pomarańcze, 1 szklanka śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, smażona skórka pomarańczowa

Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w plastry, odrzucając pestki. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zalać nią plastry pomarańczy. Przybrać smażoną skórką pomaranczową.

Surówka z owoców cytrusowych
2 pomarańcze, 1 cytryna, 1/3 szklanki cukru pudru

Pomarańcze i cytrynę umyć, obrać, pokroić w połplasterki i układać w rzędzie na przemian na szklanym talerzyku. Posypać cukrem pudrem.

Tagi: restauracja Lublin, Cytrynówka