9 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z pomidorów

Pomidory, podobnie jak papryka, zrobiły u nas zawrotną karierę. Obecnie mamy duże plantacje tego wspaniałego warzywa, przy czym wyhodowano wiele szlachetnych odmian pomidorów (jabłkowe, malinowe, żółte sałatkowe). Pomidory są bardzo dobrym źródłem soli mineralnych: sodu, potasu, wapnia, żelaza oraz wielu mikroelementów, jak nikiel, kobalt, magnez, mangan. Ponadto zawierają wszystkie witaminy, zwłaszcza witaminy A, B, C, E i są zasadotwórcze. Z uwagi na niską kaloryczność (100 g pomidorów dostarcza 15-20 kalorii) nie tuczą, natomiast spożywane na surowo skutecznie przeciwdziałają obstrukcji. Urozmaicają menu osobom cierpiącym na nadciśnienie, zaburzenia krążenia i na cukrzycę. Poza walorami zdrowotnymi, pomidory mają wspaniały smak i nadają się na surówki i sałatki. Podając pomidory dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na schorzenia gastryczne, należy zanurzyć je na kilka sekund we wrzącej wodzie, a potem opłukać w zimnej w celu łatwiejszego zdjęcia z nich skórki.
Surówka z pomidorów
4 duże pomidory (ok. 1/2 kg), sól, pieprz
Pomidory umyć, pokroić na cząstki, posypać solą i pieprzem. Podawać do wszystkich posiłków.
Surówka z pomidorów z cebulą
4 pomidory, 1 cebula, sól, pieprz, olej, sok z cytryny, natka pietruszki
Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać; można sparzyć wrzątkiem na sicie. Plasterki pomidorów posypać cebulą, solą, pieprzem, polać olejem i sokiem z cytryny. Przybrać natką. Podawać jako dodatek do dań podstawowych lub z pieczywem.
Surówka z pomidorów z jajami
4 pomidory, sól, pieprz, 1 jajo (ugotowane na twardo), 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany
Pomidory umyć, pokroić w plasterki, posypać solą i pieprzem. Jajo obrać, posiekać. Dodać jajo i szczypiorek do śmietany i zalać nią pomidory. Podawać na kolację.
Surówka z pomidorów z ogórkami
2 duże pomidory, 2 ogórki małosolne, 1 mała cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju lub majonezu
Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przekładać na przemian pomidory, ogórki, cebulę. Osolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny, polać olejem lub majonezem. Podawać na kolację.
Surówka z pomidorów z papryką (surówka węgierska)
4 pomidory, 2 zielone papryki, 1 cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju
Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Umyte i sparzone wrzątkiem papryki wydrążyć, pokroić w krążki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, osolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i olejem. Podawać jako dodatek do łagodnych potraw lub z pieczywem.
Pomidory nadziewane twarożkiem
4 duże pomidory, 1 mała cebula, 4-6 rzodkiewek, 2-3 łyżki twarożku, śmietana, sól, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 4 liście sałaty
Pomidory umyć, przeciąć w poprzek, wydrążyć miąższ. Cebulę obrać, posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce z małymi otworami. Twarożek wymieszać ze śmietaną, cebulą i rzodkiewkami, osolić, dodać koperek, miąższ z pomidorów, wymieszać. Nałożyć masę do wydrążonych pomidorów, ułożyć je na liściach sałaty. Podawać jako przystawkę do innych dań.
Pomidory nadziewane żółtym serem
4 duże pomidory, sól, pieprz, 3/4 szklanki majonezu, posiekana natka pietruszki, 20 dag żółtego sera, sproszkowana papryka, 4 liście sałaty, posiekany szczypiorek
Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), wydrążyć miąższ, posypać wewnątrz solą i pieprzem. Wydrążony miąższ i sok przetrzeć przez sitko, wymieszać z połową majonezu i natką. Ser pokroić w drobną kostkę, posypać papryką i wymieszać z miąższem pomidorów i majonezem. Nałożyć do wydrążonych pomidorów, ułożyć na liściach sałaty, oblać resztą majonezu, posypać szczypiorkiem. Podawać jako przystawkę.
Pomidory nadziewane zielonym groszkiem
4 duże pomidory, 1/2-2/3 puszki zielonego groszku, 4-6 łyżek majonezu, posiekana natka pietruszki
Pomidory umyć, przeciąć w poprzek na 2/3 wysokości, wydrążyć miąższ. Groszek osączyć, wymieszać z majonezem, nałożyć do wydrążonych pomidorów. Posypać natką. Podawać jako przystawkę do innych dań.
Pomidory nadziewane surówką jarzynową
4 duże pomidory, ok. 1 szklanki surówki jarzynowej, 4-6 łyżek majonezu, 1-2 łyżki posiekanego koperku
Pomidory umyć, przeciąć w poprzek na 2/3 wysokości, wydrążyć miąższ. Nałożyć do wydrążonych pomidorów surówkę jarzynową, polać majonezem, posypać koperkiem. Podawać do dań mięsnych.
Uwaga. Na surówkę wykorzystać 2-3 rodzaje warzyw, np. seler, por, jabłko zetrzeć na tarce, przyprawić do smaku, wymieszać z majonezem.
Pomidory nadziewane papryką
4 pomidory, 2 jaja (ugotowane na twardo), 3 zielone papryki, 1 ogórek kwaszony, 1 cebula, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 2-3 łyżki śmietany lub majonezu, kilka liści sałaty
Pomidory umyć, ściąć wierzchy na 2/3 wysokości, wydrążyć miąższ. Jaja obrać, posiekać. Papryki umyć, wydrążyć, posiekać. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, wymieszać ze śmietaną lub majonezem. Napełnić pomidory, przykryć ściętymi „wieczkami”, ułożyć na liściach sałaty. Podawać jako przystawkę.
Sałatka z pomidorów z ziemniakami
4 duże pomidory, 25 dag młodych ziemniaków, 2 jabłka, 1 cebula, sól, papryka, 3-4 łyżki oleju
Pomidory umyć, pokroić w paski. Ziemniaki wyszorować, ugotować, odcedzić, ostudzić, pokroić w paski. Jabłka umyć, obrać, pokroić w paski. Cebulę umyć, posiekać. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w salaterce, kładąc na spód ziemniaki. Każdą warstwę osolić, posypać papryką. Sałatkę polać olejem. Podawać na kolację, np. z jajami na twardo.
Sałatka z zielonych pomidorów
60 dag zielonych pomidorów, 2 cebule, sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju
Pomidory umyć, pokroić w grube plastry. Cebule obrać, drobno posiekać. Pomidory z cebulą zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna. Gdy będą miękkie ostudzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać z olejem. Podawać do smażonej ryby.
Pomidory nadziewane sałatką jarzynową
4 duże pomidory, 1 szklanka sałatki jarzynowej, kilka łyżek majonezu
Pomidory umyć, przekroić w poprzek na 2/3 wysokości. Część dolną wydrążyć, napełnić sałatką jarzynową wymieszaną z częścią majonezu. Wierzch przybrać pozostałym majonezem. Podawać jako przystawkę.
Uwaga. Miąższ można zużyć do zupy lub sosu.
Tagi: catering w Warszawie, firma cateringowa