Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z pomidorów
9 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z pomidorów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Pomidory, podobnie jak papryka, zrobiły u nas zawrotną karierę. Obecnie mamy duże plantacje tego wspaniałego warzywa, przy czym wyhodowano wiele szlachetnych odmian pomidorów (jabłkowe, malinowe, żółte sałatkowe). Pomidory są bardzo dobrym źródłem soli mineralnych: sodu, potasu, wapnia, żelaza oraz wielu mikroelementów, jak nikiel, kobalt, magnez, mangan. Ponadto zawierają wszystkie witaminy, zwłaszcza witaminy A, B, C, E i są zasadotwórcze. Z uwagi na niską kaloryczność (100 g pomidorów dostarcza 15-20 kalorii) nie tuczą, natomiast spożywane na surowo skutecznie przeciwdziałają obstrukcji. Urozmaicają menu osobom cierpiącym na nadciśnienie, zaburzenia krążenia i na cukrzycę. Poza walorami zdrowotnymi, pomidory mają wspaniały smak i nadają się na surówki i sałatki. Podając pomidory dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na schorzenia gastryczne, należy zanurzyć je na kilka sekund we wrzącej wodzie, a potem opłukać w zimnej w celu łatwiejszego zdjęcia z nich skórki.

Surówka z pomidorów
4 duże pomidory (ok. 1/2 kg), sól, pieprz

Pomidory umyć, pokroić na cząstki, posypać solą i pieprzem. Podawać do wszystkich posiłków.

Surówka z pomidorów z cebulą
4 pomidory, 1 cebula, sól, pieprz, olej, sok z cytryny, natka pietruszki

Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać; można sparzyć wrzątkiem na sicie. Plasterki pomidorów posypać cebulą, solą, pieprzem, polać olejem i sokiem z cytryny. Przybrać natką. Podawać jako dodatek do dań podstawowych lub z pieczywem.

Surówka z pomidorów z jajami
4 pomidory, sól, pieprz, 1 jajo (ugotowane na twardo), 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany

Pomidory umyć, pokroić w plasterki, posypać solą i pieprzem. Jajo obrać, posiekać. Dodać jajo i szczypiorek do śmietany i zalać nią pomidory. Podawać na kolację.

Surówka z pomidorów z ogórkami
2 duże pomidory, 2 ogórki małosolne, 1 mała cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju lub majonezu

Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przekładać na przemian pomidory, ogórki, cebulę. Osolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny, polać olejem lub majonezem. Podawać na kolację.

Tagi: nasiona, Restauracja Warszawa