28 lutego, 2016
Sałatki i surówki z pora

Pory wchodzą w skład włoszczyzny, natomiast nie są jeszcze dostatecznie wykorzystywane do przyrządzania surówek i sałatek. Pory zawierają sole mineralne, a zwłaszcza żelazo, oraz niewielkie ilości witamin A, B1, C. Są warzywem niskokalorycznym (100 g pora dostarcza 37 kalorii). Wywar z porów działa moczopędnie, a surówka i sałatka z porów przeciwdziałają obstrukcji i znakomicie zaostrzają apetyt. Na surowo należy jeść białawą część pora, nad korzeniem. Zielone liście pora mogą być spożywane po ugotowaniu (do zup, sosów), ponieważ surowe są ciężko strawne.
Surówka z porów ze śmietaną
1 duży por, 1 duże jabłko, 1/3 szklanki śmietany, sól, cukier, 1 łyżka posiekanego koperku
Por oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w cienkie paski. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z porem, dodać smietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, posypać koperkiem. Podawać do potraw mięsnych, ryb smażonych.
Surówka z porów z olejem
1 duży por, sól, cukier, 2-3 łyżki oleju, musztarda
Por oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w cienkie paski. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Wymieszać z olejem i musztardą. Podawać do potraw mięsnych, ryb smażonych.
Surówka z porów z majonezem
1 średni por, 2 duże pomidory, 1/3 szklanki majonezu
Pory oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w cienkie paski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki z majonezem. Przybrać paskami zielonych części porów. Podawać jako przystawkę do obiadu lub kolacji.
Sałatka z porów
4 pory, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, kilka łyżek majonezu, 1 łyżeczka musztardy, posiekany koperek
Pory oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w półkrążki grubości około 1,5 cm, zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, osączyć, ostudzić. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem roztartym z musztardą. Posypać koperkiem. Podawać do dań podstawowych.
Sałatka z porów z jabłkiem lub ogórkami
4 pory, 1 duże jabłko lub 2 ogórki kwaszone, 4 jaja (ugotowane na twardo), sól, cukier, sok z cytryny, olej, posiekany koperek
Pory oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w półkrążki grubości około 1,5 cm, zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, osączyć, ostudzić. Jabłko lub ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Jaja obrać, pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, polać olejem, posypać koperkiem. Podawać jako przystawkę do kolacji lub na drugie śniadanie.
Sałatka z porów z ziemniakami
4 pory, 4 duże ziemniaki, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1 ogórek kwaszony, 1/2 szklanki majonezu, kilka łyżek śmietany, sól, cukier, 2 pomidory, natka pietruszki
Pory oczyścić, umyć, obciąć korzenie i części zielone. Białawą część pokroić w półkrążki grubości około 1,5 cm, zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, osączyć, ostudzić. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę. Jaja i ogórek kwaszony obrać, pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Połowę sosu wymieszać ze składnikami sałatki. Przyprawić do smaku solą, cukrem, polać resztą majonezu. Przybrać cząstkami pomidorów i natką. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub kolację.