4 marca, 2016
Sałatki i surówki z poziomek

Poziomki, zarówno leśne jak i ogrodowe, są bardzo smaczne i zdrowe, jednak u niektórych osób wywołują uczulenie. Są niskokaloryczne ale spożywane z cukrem i śmietanką nie są obojętne dla naszej tuszy. Zawierają dużo witamin C, P, i K, jak również żelaza, fosforu, wapnia, siarki i potasu. Najlepsze są poziomki spożywane na surowo, ale można z nich również przygotować wspaniałe konfitury. Maseczka na twarz z rozgniecionych poziomek ujędrnia skórę, a napary z ziela są zalecane do picia osobom z nadciśnieniem, o skłonnościach do wylewów i pękania naczynek krwionośnych.
Surówka z poziomek
40 dag poziomek, 1 szklanka śmietanki, 3 łyżki cukru pudru, drobne beziki
Poziomki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z poziomkami, pozostawiając część do dekoracji. Przybrac bezikami.
Surówka z poziomek z rumem
40 dag poziomek, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 1 kieliszek rumu
Poziomk opłukać, usunąć szypułki, osączyć, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, skropić rumem. Silnie oziębić.