29 marca, 2016
Sałatki i surówki z rzepy

Rzepa ma kształt kulisty lub podłużny i białą skórkę, którą trzeba obrać. Kiedyś była bardzo popularna w naszej kuchni, natomiast obecnie jest jadana rzadko, głównie w zimie, kiedy o inne warzywa jest trudniej. Rzepa zawiera sporo witamin C, PP, B1 i B2 oraz sole mineralne. Należy do warzyw niskokalorycznych (100 g rzepy dostarcza 33 kalorii). Jest moczopędna ale przede wszystkim działa wzmacniająco.Surówka z rzepy
30 dag rzepy, 1 ogórek kwaszony, 1 jabłko, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier
Rzepę wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ogórek i jabłko obrać, również zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Podawać z innymi surówkami (np. z surówką z marchwi) do potraw mięsnych i drobiu.
Surówka z rzepy z jajami
30 dag rzepy, sok z cytryny, 2 jaja (ugotowane na twardo), 1 pęczek posiekanego szczypiorku, 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, cukier
Rzepę wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jaja obrać, posiekać. Wymieszać rzepę i jaja, dodać szczypiorek, śmietanę lub jogurt. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Podawać do dań podstawowych.
Sałatka z rzepy z ziemniakami i fasolą
30 dag rzepy, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 1/2 szklanki drobnej fasoli, 30 dag ziemniaków, 1 cebula, olej, sól, cukier, pieprz
Rzepę wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Fasolę opłukać, namoczyć w letniej wodzie, ugotować, osączyć. Ziemniaki wyszorować, ugotować w skórkach, obrać póki ciepłe, pokroić na półkrążki. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku olejem, solą, cukrem, pieprzem. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub kolację.
Tagi: ciemna czekolada, zdrowa dieta