HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z rzeżuchy

Sałatki i surówki z rzeżuchy

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: ,

W polskiej kuchni rzeżucha nie zrobiła dotychczas kariery, natomiast we Francji jest uważana za odmianę sałaty. Rzeżucha ma ostry smak i zapch. U nas wysiewa się ją na talerzu na Wielkanoc, tymczasem może ona rsnąć na balkonie w skrzynkach, doniczkach i na działkach. Rzezuchę strzyże się nożyczkami i sporządza z niej surowki oraz wykorzystuje jako składnik surówek i sałatek, a także jako element dekoracyjny do kanapek. Dodana do zielonej sałaty podnosi jej smak. Rzeżucha jest godna polecenia z uwagi na własciwosci lecznicze i kosmetyczne, jest bowiem warzywem bogatym w jod, żelazo, siarkę oraz w wiele innych soli mineralnych i witamin, zwłaszcza w witaminę C. Jej spożywanie jest wskazane dla osób z dolegliwościami tarczycy oraz chorych na cukrzycę. Rzeżucha nadaje połysk oraz elastyczność włosom i paznokciom, a także poprawia cerę. Francuzki, aby mieć jasną cerę, zmywają twarz sokiem z rzeżuchy. Rzeżucha spożywana w nadmiarze działa moczopędnie.
Surówki z rzeżuchy można przyrządzać tak, jak surówki z cykorii, endywii i zielonej sałaty.

Surówka z rzeżuchy z sosem vinaigrette
20 dag rzeżuchy; sos vinaigrette: 3 łyżki oleju, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, sól, cukier

Rzeżuchę opłukać, osączyć, drobno pokroić. Przyrządzić sos. Olej rozmieszać z sokiem z cytryny lub z kwaskiem cytrynowym, przyprawić do smaku solą, cukrem. Wymieszać z rzeżuchą. Podawać do dań mięsnych, wędlin.

Surówka z rzeżuchy z majonezem
20 dag rzeżuchy, 2 jaja (ugotowane na twardo), 2-3 łyżki oleju, sok z cytryny lub majonez

Rzeżuchę opłukać, osączyć, drobno pokroić. Jaja obrać, posiekać, wymieszać z rzeżuchą, olejem i sokiem z cytryny lub majonezem. Podawać do potraw mięsnych, zwłaszcza pieczonych.

Surówka z rzeżuchy, sałaty i jabłek
20 dag rzeżuchy, 2 główki sałaty, 2 kwaśne jabłka, 3 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, cukier, posiekane orzechy włoskie

Rzeżuchę opłukać, osączyć, drobno pokroić. Liście sałaty umyć, poszarpać na małe kawałki. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Posypać orzechami. Podawać do wędlin, zimnych mięs pieczonych.

Tagi: dietetyka, pizza Poznań