Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z rzodkiewek
12 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z rzodkiewek

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Rzodkiewki mają podobną wartość jak rzodkiew. Zawierają sporo witamin A, B1, B2, PP, C i różne związki mineralne. Ponieważ są niskokaloryczne (100 g rzodkiewek dostarcza 14 kalorii) są polecane w kuracji odchudzającej, a także dla osób z dolegliwościami reumatycznymi i chorych na nerki. Rzodkiewki należy spożywać świeże, niesparciałe, a inspektowe łącznie z listkami.

Surówka z rzodkiewek
2 pęczki młodych rzodkiewek, sól, masło

Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki. Podawać z solą; masłem i ciemnym pieczywem. Można również rzodkiewki poszatkować i ułożyć na posmarowanej masłem kromce chleba.

Surówka z rzodkiewek ze śmietaną
2-3 pęczki rzodkiewek, sól, 1/2 szklanki śmietany (zsiadłego mleka, jogurtu), posiekana zielenina (szczypiorek, koperek)

Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki, pokroić w talarki, osolić, zalać śmietaną lub zsiadłym mlekiem albo jogurtem, posypać opłukanymi, osączonymi i posiekanymi młodymi listkami rzodkiewek i zieleniną. Podawać na śniadanie lub kolację.

Surówka z rzodkiewek z młodą cebulką
2-3 pęczki rzodkiewek, 1 pęczek młodej cebulki, sól, 1/2 szklanki śmietany

Rzodkiewki i cebulki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki, osolić. Szczypiorek opłukać, osączyć, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną. Podawać na śniadanie lub kolację.

Surówka z rzodkiewek i twarogu
2 pęczki rzodkiewek, posiekana zielenina (szczypiorek, koperek), 25 dag twarogu, 1/2 szklanki śmietany, sól, (pieprz), liście sałaty

Rzodkiewki oczyścić, opłukać, poszatkować. Środkowe młode listki posiekać. Wymieszać rzodkiewki, posiekane liście, szczypiorek i koperek. Dodać twaróg i śmietanę, przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać na opłukanych liściach sałaty, na śniadanie lub kolację.
Uwaga. Do tej surówki można wkroić świeży ogórek.

Tagi: zdrowa żywność, alkohol