HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki z rzodkwi

Sałatki i surówki z rzodkwi

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: ,

Rzodkiew zawiera bogaty zestaw soli mineralnych oraz witamin. Działa wybitnie moczopędnie, dlatego jest polecana przy kuracji odchudzającej. Reguluje przemianę materii, oraz wpływa korzystnie na pracę wątroby i nerek. Rzodkiew podaje się najczęściej jako przystawkę przed obiadem lub kolacją albo w formie surówki do dań mięsnych. Ponieważ jest ciężko strawna i ostra w smaku, należy ją spożywać w małych ilościach, ale często. Rzodkiew ma ciemną skórkę, którą trzeba obrać. Stąd często mówi się „czarna” rzodkiew. Nie należy mylić rzodkwi z rzepą, która jest z wierzchu biała.

Surówka z rzodkwi
20 dag rzodkwi, sól, chleb razowy, masło

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, pokróić na cienkie plasterki, osolić, kłaść na chleb posmarowany masłem.

Surówka z rzodkwi z cebulą
20 dag rzodkwi, sól, 1 cebula, 1/3 szklanki śmietany

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami, osolić. Odlać sok. Cebulę obrać, posiekać, dodać do rzodkwi. Wymieszać ze śmietaną. Podawać do mięs, ryb.

Surówka z rzodkwi z jabłkiem
20 dag rzodkwi, 1 jabłko, 1/3 szklanki śmietany, sól, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać, dodać smietanę. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Podawać z tostem lub bułką z masłem, do mięs.

Surówka z rzodkwi z twarogiem
20 dag rzodkwi, 1 cebula (lub posiekany szczypiorek), 20 dag twarogu, 1/3 szklanki śmietany, sól

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wymieszać rzodkiew i cebulę z twarogiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z razowym chlebem.
Uwaga. Do tej surówki można dodać umytą, startą na tarce marchew.

Sałatka z rzodkwi z fasolą
20 dag rzodkwi, 3/4 szklanki drobnej fasoli, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier, sok z cytryny

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, ugotować, osączyć na sicie. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Pozostawić na 1/2 godziny dla zmacerowania się. Podawać do pieczeni wołowej i wieprzowej pieczonego boczku żeberek.

Sałatka z rzodkwi z ziemniakami
20 dag rzodkwi, 25 dag ziemniaków, 2 kwaśne jabłka, 1 cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, kilka łyżek oleju, posiekana natka pietruszki

Rzodkiew wyszorować, obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, obrać dopóki ciepłe, pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, polać olejem, posypać natką. Podać po godzinie z pieczywem na drugie śniadanie lub kolację.