6 marca, 2016
Sałatki i surówki z selera

Istnieją dwie odmiany selera naciowy oraz bulwiasty (korzeniowy). Obie te odmiany zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, zwłaszcza są bogate w żelazo i magnez. Seler naciowy jest jeszcze u nas mało doceniany – jego mięsiste łodygi jada się jako surówkę, natomiast w selerach bulwiastych jadalne są kłącza, zaś liście używa się przeważnie do aromatyzowania zup i sosów. Selery, a zwłaszcza ich liście, zawierają składniki pobudzające pracę nerek, regulujące przemianę materii oraz wpływające uspokajająco na system nerwowy. Selery spożywane systematycznie przeciwdziałają tworzeniu się kamieni nerkowych i łagodzą cierpienia reumatyczne. Znane są „selerowe kuracje” antyreumatyczne w czasie których jada się przez miesiąc selery przyrządzane na różne sposoby.
Sok z selerów naciowych pity systematycznie wpływa uspokajająco na nerwy i poprawia nastrój. Jest on również stosowany w kuracjach odchudzających.
Surówka z selerów naciowych
40 dag selerów naciowych, sól, 1 jabłko, 1 świeży ogórek, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny, pieprz, posiekana natka pietruszki
Selery umyć, oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki osolić. Jabłko i ogórek umyć, obrać, pokroić w drobne paseczki, dodać do selerów. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Posypać natką. Podawać do potraw mięsnych i ryb.
Sałatka z selerów naciowych 2
75 dag selerów naciowych, sól, 1 duża cebula, 1 jabłko, 2 jaja (ugotowane na twardo), cukier, pieprz, sok z cytryny, 1/2 szklanki majonezu, posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek, listki selerów naciowych)
Selery umyć, oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w poprzek na kilka części, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić. Jaja obrać, pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać majonez. Posypać zieleniną. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako przystawkę.
Surówka z selerów bulwiastych
25 dag selerów bulwiastych, sok z cytryny, 1 jabłko, sól, cukier, 1/3 szklanki majonezu lub śmietany, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Selery umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać jabłko z selerem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, dodać majonez lub śmietanę. Posypać natką. Podawać do potraw mięsnych, rybnych, mącznych.
Surówka z selerów bulwiastych z orzechami
25 dag selerów bulwiastych, sok z cytryny, 2 jabłka, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki majonezu
Selery umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do selerów, wymieszać z orzechami i majonezem. Podawać do dań z indyka, kurcząt, cielęciny.
Sałatka z selerów bulwiastych
40 dag selerów bulwiastych, sól, 1 duże jabłko, cukier, sok z cytryny, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek
Selery umyć, odciąć korzonki, ugotować w osolonej wodzie. Miękkie (nie rozgotowane) obrać, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do selerów. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać z majonezem. Posypać koperkiem. Podawać jako przystawkę.
Sałatka z selerów bulwiastych z zielonym groszkiem
40 dag selerów bulwiastych, sól, 1 szklanka zielonego groszku z puszki, cukier, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju, posiekana natka pietruszki
Selery umyć, odciąć korzonki, ugotować w osolonej wodzie. Miękkie (nie rozgotowane) obrać, pokroić w kostkę. Groszek osączyć, wymieszać z selerami. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, polać olejem. Posypać natką. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako przystawkę.
Pasta selerowa
1 średni seler, 3 jaja (ugotowane na twardo), 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz
Seler umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jaja obrać, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Natkę opłukać, ósączyć, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać do kanapek na podwieczorek lub kolację. Można również podać na liściach sałaty z ciemnym pieczywem