Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z soczewicy
20 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z soczewicy

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Soczewica jest rzadko uprawiana w naszym kraju. Występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, od Egiptu po Hiszpanię i Włochy, w Rosji, a także na Bliskim Wschodzie. Jest nie tylko smaczna, ale bardzo pożywna – zastępuje z powodzeniem dania mięsne.
Tak jak inne rośliny strączkowe, jest wysokokaloryczna (100 g soczewicy dostarcza 347 kalorii). W skład soczewicy wchodzi 25% wysokowartościowego białka, znaczne ilości błonnika, witaminy z grupy B oraz znaczne ilości wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Soczewica ma swoisty smak. Po umyciu należy ją namoczyć następnie odcedzić, zalać świeżą, gorącą wodą i ugotować. Z soczewicy przyrządza się różne zupy, puree lub podaje się ją na sypko, jako dodatek do innych dań lub w formie sałatki.

Soczewica

Sałatka z soczewicy
1 1/2 szklanki soczewicy, 2 cebule, 1 jabłko, 2 ogórki konserwowe, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki

Soczewicę przebrać, umyć, moczyć przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą gorącą wodą, ugotować, odcedzić, ostudzić. Cebule obrać, posiekać. Jabłko i ogórki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki wynieszać. Dodać majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Posypać posiekaną natką. Podawać jako dodatek do potraw smażonych lub jako samodzielną potrawę na kolację, ale wówczas można ją wzbogacić 4 jajami ugotowanymi na twardo.