Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z soi
15 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z soi

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Soja, choć od lat znana, jest w Polsce mało rozpowszechniona. Z uwagi na dużą kaloryczność (100 g soi dostarcza 350 kalorii), zawartość białka (nawet do 50%) oraz tłuszczów, w tym kwasu linolowego, i bogactwo makro- i mikroelementów, polscy uczeni od lat pracują nad jej aklimatyzacją. Wyhodowano polską odmianę „Progres”, bez łusek, nie trzeba więc jej obierać. Jak wszystkie rośliny strączkowe, soję trzeba moczyć przez 12 godzin w chłodnej, przegotowanej wodzie, a następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, osolić i doprowadzić szybko do wrzenia, a następnie gotować przez 45-60 minut, aż będzie całkiem miękka. Czasem bywa w sprzedaży soja konserwowa. W Stanach Zjednoczonych, które są największym eksporterem soi, bardzo popularna jest soja mrożona. Z soi można przygotowywać pasty do pieczywa, sałatki, kotlety purée, pasztety.

Pasta sojowa
1 1/2 szklanki soi, sól, 1 jajo (ugotowane na twardo), ketchup lub pasta pomidorowa, pieprz, papryka

Soję przebrać, umyć, moczyć przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, ostudzić. Zemleć razem z jajem, utrzeć z kilku łyżkami ketchupu lub pasty pomidorowej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Podawać do pieczywa.

Sałatka z soi
1 1/2 szklanki soi, sól, 2 jaja (ugotowane na twardo), 2 cebule, 1 jabłko, 1 ogórek kwaszony, kilka grzybków marynowanych, posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek), cukier, pieprz, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy

Soję przebrać, umyć i moczyć przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, ostudzić. Jaja obrać, podzielić na cząstki. Cebule, jabłko, ogórek obrać, drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone grzybki i część zieleniny. Przyprawić do smaku cukrem, pieprzem, wymieszać z majonezem, musztardą. Posypać pozostałą zieleniną. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.

Tagi: kuchnia, żywność