Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z topinamburu
18 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z topinamburu

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , , , ,

Topinambur jest warzywem mało w Polsce znanym. Można jednak spotkać w przydomowych ogródkach i na działkach wysokie, żółto kwitnące rośliny, przypominające małe słoneczniki. Podziemne bulwy tych roślin są jadalne. Przypominają ziemniaki ale w przeciwienstwie do nich nie są gładkie; mają gruzełkowatą powierzchnię i są słodkawe. Skórka topinamburu jest trudna do usunięcia, dlatego obiera się go dopiero po ugotowaniu, przy czym trzeba uważać, aby bulwy się nie rozgotowały. Do celów jadalnych nadają się jedynie bulwy świeże, stare mają bowiem nieprzyjemny zapach. Wartość odżywcza topinamburu jest podobna do wartości odżywczej ziemniaków. Z uwagi na zawartość insuliny, topinambur jest zalecany diabetykom zamiast ziemniaków.

Sałatka z topinamburu
50 dag bulw topinamburu, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku

Bulwy dokładnie umyć, ugotować w osolonej wodzie (gotować około 10 minut gdyż powinny być twardawe), odcedzić. Po ostudzeniu obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. Posypać natką i drobniutko posiekanym czosnkiem. Sałatkę przykryć i odstawić do lodówki, aby się przemacerowała. Podawać do potraw mięsnych.

Sałatka z topinamburu z jajem
50 dag bulw topinamburu, sól, 2 jaja (ugotowane na twardo), kawałek selera, 1 por, 1 cebula, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, cukier, pieprz, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka musztardy

Bulwy dokładnie umyć, ugotować w osolonej wodzie (gotować około 10 minut gdyż powinny być twardawe), odcedzić. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w kostki. Jaja obrać, posiekać. Seler obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w paseczki. Por umyć, pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać szczypiorek. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Polać śmietaną wymieszaną z musztardą. Podawać jako przystawkę.

Sałatka z topinamburu z ogórkiem
50 dag bulw topinamburu, sól, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek), pieprz, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, sok z cytryny

Bulwy dokładnie umyć, ugotować w osolonej wodzie (gotować około 10 minut, gdyż powinny być twardawe), odcedzić. Po ostudzeniu obrać ze skorki i pokroic w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Ogórek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać zieleninę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Polać olejem wymieszanym z musztardą i sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych i rybnych smażonych.