14 kwietnia, 2016
Sałatki i surówki z truskawek

Truskawki zawierają znaczne ilości witaminy C (100 g truskawek zaspokaja prawie dzienne zapotrzębowanie na tę witaminę), jak również witaminy B1 i B2 oraz A, dużo żelaza, wapnia, fosforu i tak cenne mikroelementy, jak magnez i mangan. Ich wartość kaloryczna jest niewielka (100 g truskawek dostarcza 40 kalorii). Truskawki są zalecane dla rekonwalescentów, „nerkowców”, „wątrobiarzy”, reumatyków i artretyków, ponieważ są moczopędne i zasadotwórcze. Sok z truskawek jest bakteriobójczy, co nie znaczy, że można truskawek nie myć. U niektórych osób truskawki wywołują uczulenia (alergię). Z truskawek można przyrządzić wiele surówek.
Surówka z truskawek
40 dag truskawek, 4 łyżki cukru pudru
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki, posypac cukrem pudrem
Surówka z truskawek z bitą śmietanką
40 dag truskawek, 1 szklanka śmietanki, 3 łyżki cukru pudru, kilka biszkoptów do przybrania
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i polać nią truskawki. Przybrać biszkoptami.
Surówka z truskawek w syropie
40 dag truskawek, 1 szklanka wody, 3 łyżki cukru, (1 kieliszek białego wina)
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Truskawki zalać syropem, silnie schłodzić. Można skropić winem. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Surówka z truskawek na lodzie
40 dag dużych truskawek, 1/2 szklanki drobno tłuczonego lodu, 4 łyżki cukru, sok z cytryny
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Włożyć lód do pucharków, na nim ułożyć truskawki, posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny. Od razu podawać.
Truskawki z serkiem homogenizowanym
40 dag truskawek, 1 serek homogenizowany, 4 łyżki cukru, wanilia lub cukier waniliowy
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Kilka truskawek odłożyć, resztę ułożyć na talerzykach. Serek wymieszać z cukrem, dodać wanilię lub cukier waniliowy, wyłożyć na truskawki. Przybrać owocami.
Uwaga. Deser ten można wykonać inaczej. Truskawki zmiksować z serkiem, cukrem i przyprawami. Przełożyć do salaterek.
Pianka z truskawkami
40 dag truskawek, 4 białka, 1 szklanka cukru pudru, biszkopciki
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Kilka truskawek odłożyć, pozostałe zmiksować. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki i ubijać, aż piana się zaróżowi. Wyłożyć do 4 szerokich kieliszków koktajlowych. Przybrać całymi truskawkami i biszkopcikami.
Tagi: kawa do ekspresów, olej kokosowy