Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z winogron
21 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki z winogron

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin

Winogrona zarówno ze względu na swe walory zdrowotne, jak i smakowe są bardzo cennymi owocami. Z uwagi na zawartość glukozy, która jest łatwo i szybko przyswajalna i występuje w znacznych ilościach są wysokokaloryczne (100 g winogron dostarcza 80 kalorii). Z tego też powodu ich spożywanie wzmacnia mięsień sercowy. Winogrona są ponadto skarbnicą witamin i soli mineralnych. Zawierają witaminy C, A, PP, witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, żelazo i inne mikroelementy. Mimo że niektóre odmiany winogron mają smak kwaśny, to ich działanie jest zasadotwórcze, stąd mogą je spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę. Zaletą winogron jest również zawartość drobnych pestek regulujących trawienie.

Surówka z winogron z bitą śmietanką
25 dag winogron, 1 szklanka śmietanki, 3 łyżki cukru pudru, drobne biszkopty

Winogrona opłukać, osączyć, oderwać od szypułek. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wyporcjować do kompotierek. Obłożyć winogronami, oziębić, przybrać biszkoptami.

Surówka z winogron i serka homogenizowanego
40 dag winogron, 2 kubeczki serka homogenizowanego, 2 szklanki jogurtu, 3 jabłka, 2 łyżki cukru, sok z cytryny

Winogrona opłukać, osączyć, oderwać od szypułek. Serek wymieszać z jogurtem. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać serek z jabłkami, przełożyć do szerokich pucharków. Obłożyć winogronami, oziębić.

Sałatka z winogron i śliwek
20 dag zielonych winogron, 20 dag śliwek, 1 cebula, 20 dag sera Goudy; sos: 4 łyżki oleju, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, (przyprawy, np. estragon, cząber, szczypiorek), liście sałaty

Winogrona opłukać, osączyć, oderwać od szypułek, większe pokroić na potówki. Sliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać. Ser pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos. Olej ubić z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem. Można dodać przyprawy ziołowe. Sałatkę wymieszac z sosem. Liście sałaty umyć, osączyć, ułożyć na nich sałatkę. Podawać jako przystawkę.

Tagi: dieta, odchudzanie